Liderul Hezbollah: SUA împiedică încetarea focului şi oprirea agresiunii în Gaza

Publicat:

Liderul Hezbollahului libanez, Hassan Nasrallah, a susţinut vineri că Statele Unite sunt în “întregime responsabile” pentru războiul aflat în desfăşurare în Fâşia Gaza, în opinia sa Israelul fiind “doar un instrument” în acest război” a cărui extindere regională este o eventualitate “realistă”, consemnează agenţiile AFP şi Reuters.

În primul său discurs după declanşarea războiului provocat de incursiunea militară a luptătorilor Hamas în sudul Israelului pe 7 octombrie, Hassan Nasrallah a insistat că dacă Statele Unite doresc să împiedice un război la scară regională, atunci trebuie să “oprească rapid agresiunea în Gaza”, unde, după o campanie de bombardamente, armata israeliană desfăşoară în prezent o ofensivă terestră pentru a anihila gruparea Hamas.


Citeşte şi: Vladimir Voronin ar fi fost internat în spital – Stiripesurse.md

“Voi, americanii, puteţi opri agresiunea împotriva Fâşiei Gaza, pentru că este agresiunea voastră. Cine doreşte să prevină un război regional, şi mă adresez americanilor, trebuie să oprească rapid agresiunea în Gaza”, a indicat liderul grupării şiite libaneze.

“Suntem pregătiţi să facem faţă flotei voastre, cu care ne ameninţaţi”, a adăugat el în mult aşteptatul discurs, în care a atacat violent SUA. “SUA împiedică încetarea focului şi oprirea agresiunii în Gaza”, a continuat Nasrallah, făcând referire la bombardamentele israeliene care nu contenesc în enclava palestiniană după atacul Hamas din octombrie şi care au ucis numeroşi civili.

Gruparea Hezbollah a lansat atacuri asupra nordului Israelului imediat după incursiunea Hamas din sud pe 7 octombrie, de atunci gruparea şiită duelându-se cu armata israeliană la frontiera dintre Israel şi Liban, fără ca aceste confruntări să degenereze într-o luptă de anvergură.

Însă “toate opţiunile sunt pe masă” şi eventualitatea “unui război total este realistă”, a avertizat Nasrallah. “Noi îi spunem inamicului care s-ar putea gândi să atace Libanul sau să desfăşoare o operaţiune preventivă că aceasta ar fi cea mai mare prostie din toată existenţa sa”, a ameninţat liderul Hezbollahului, grupare pro-iraniană ce s-a confruntat cu Israelul într-un război în anul 2006.

Reacţionând după acest discurs, un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe a avertizat că “nici Hezbollahul, nici vreun alt actor, nu trebuie să caute să profite de conflictul între Israel şi Hamas”.

Citeşte şi: Ce se mai aude despre televiziunile suspendate ale lui Șor și Plahotniuc

 

“Nu vom intra într-un război al cuvintelor. Statele Unite nu caută nici escaladarea şi nici extinderea conflictului pe care Hamas l-a declanşat împotriva Israelului”, a adăugat acelaşi purtător de cuvânt.

“Acesta ar putea deveni un război mai sângeros decât cel din 2006 între Israel şi Liban. Statele Unite nu doresc extinderea conflictului în Liban. Devastarea care ar urma pentru Liban şi populaţia sa ar fi inimaginabilă”, a mai avertizat oficialul american.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.