Liderul palestinian Mahmud Abbas salută votul de la ONU care ‘protejează soluţia celor două state’

Publicat:

Liderul palestinian Mahmud Abbas salută votul de la ONU care ‘protejează soluţia celor două state’

Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmud Abbas, a salutat vineri votul din Adunarea Generală a ONU în favoarea integrării depline a Palestinei, considerând că acest vot “protejează soluţia celor două state” şi “dreptul legitim” al palestinienilor de a-şi stabili un stat independent, informează EFE.

“Rezoluţia protejează soluţia celor două state şi întruchipează dreptul legitim al poporului palestinian de a-şi stabili statul independent pe pământul său naţional, cu Ierusalimul drept capitală, ca pilon esenţial al păcii în regiune”, a declarat Abbas, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Adunarea Generală a ONU a votat miercuri, cu o largă majoritate, o rezoluţie care cere aderarea Palestinei ca stat cu drepturi depline în organizaţie, dar acest vot, care a provocat furia Israelului, are doar un caracter simbolic ca urmare a veto-ului opus de SUA în Consiliul de Securitate.

Rezoluţia, prezentată de Emiratele Arabe Unite, a fost votată de 143 din cele 193 de state membre ale ONU. Numai nouă state au votat împotrivă, respectiv SUA, Israel, Argentina, Ungaria, Cehia, Palau, Nauru, Micronezia şi Papua Noua Guinee, iar 25 s-au abţinut. România se numără printre ţările care s-au abţinut.

În urma adoptării rezoluţiei, Palestina primeşte în cadrul ONU drepturi care depăşesc statutul său actual de “stat observator nemembru” şi care stabilesc participarea sa la Adunarea Generală, precizându-se însă că nu va avea drept de vot şi nici nu va putea candida în organismele ONU.

Abbas a mulţumit statelor care au susţinut rezoluţia în conformitate cu “consensul internaţional de izolare a ocupaţiei israeliene, a crimelor sale grave şi a încălcărilor rezoluţiilor ONU”.

“Votul copleşitor în favoarea (rezoluţiei) serveşte drept dovadă concludentă că lumea este unită în spatele valorilor dreptăţii, libertăţii şi păcii întruchipate în problema palestiniană şi împotriva nesfârşitelor crime israeliene împotriva poporului palestinian”, a subliniat el.

Abbas a promis că conducerea ANP îşi va continua eforturile de a obţine calitatea de membru cu drepturi depline în Naţiunile Unite şi a cerut guvernului SUA să “nu mai ia partea ocupaţiei israeliene şi colonialismului”, în condiţiile în care până acum Statele Unite au respins toate rezoluţiile – cu excepţia uneia – în Consiliul de Securitate al ONU în favoarea Palestinei.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe al ANP a salutat vineri votul, văzând în el dovada că “Palestina (…) merită” să devină “membru cu drepturi depline” al ONU, informează AFP.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Acest vot “proclamă că Palestina îndeplineşte toate cerinţele prevăzute de Carta Naţiunilor Unite (…) şi prin urmare merită şi este aptă să devină membru cu drepturi depline al ONU”, a apreciat diplomaţia palestiniană într-un comunicat, în care a salutat “majoritatea zdrobitoare” obţinută şi “consensul internaţional în cadrul celei mai importante organizaţii internaţionale”.

Israelul a considerat rezoluţia “absurdă” şi o “recompensă pentru teroriştii Hamas”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moment de reculegere în Consiliul de Securitate al ONU în memoria preşedintelui iranian Raisi

Moment de reculegere în Consiliul de Securitate al ONU în memoria preşedintelui iranian Raisi Membrii Consiliului de Securitate al ONU au ţinut luni un moment...

SUA au transmis condoleanţe după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi

SUA au transmis condoleanţe după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi Statele Unite au prezentat luni "condoleanţe oficiale" după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi şi a...

Suspecții de serviciu în cazul morții bizare a lui Ebrahim Raisi, președintele Iranului

Suspecții de serviciu în cazul morții bizare a lui Ebrahim Raisi, președintele Iranului Văzut de-a lungul timpului drept un posibil succesor al liderului suprem Ali...

Kremlinul subliniază legăturile puternice cu Teheranul: Putin i-a telefonat noului preşedinte interimar al Iranului

Kremlinul subliniază legăturile puternice cu Teheranul: Putin i-a telefonat noului preşedinte interimar al Iranului Preşedintele rus Vladimir Putin i-a telefonat luni noului preşedinte interimar al...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.