Liderul sârbilor bosniaci ameninţă iar cu secesiunea, dacă ONU votează o rezoluţie privind masacrul de la Srebrenica

Publicat:

Liderul sârbilor bosniaci ameninţă iar cu secesiunea, dacă ONU votează o rezoluţie privind masacrul de la Srebrenica

Preşedintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, a declarat marţi că această entitate a sârbilor se va separa curând de Bosnia-Herţegovina dacă Adunarea Generală a ONU va adopta, pe 2 mai, o rezoluţie de comemorare a genocidului comis în 1995 de trupele sârbilor bosniaci asupra populaţiei musulmane în localitatea Srebrenica, relatează agenţia EFE.

“Nu mai dorim să împărţim cu bosniacii nici măcar aerul şi cu atât mai puţin alte valori. Ne acuză că suntem un popor genocidar, deşi ei ştiu că asta nu s-a întâmplat niciodată”, a spus Dodik, potrivit televiziunii sârbo-bosniace RTRS, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : 34.049 de palestinieni ucişi în Gaza de la începutul ofensivei Israelului la 7 octombrie (Ministerul Sănătăţii enclavei)

El a vorbit din oraşul rus Sankt Petersburg, după ce s-a întâlnit cu secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, care i-a promis că Rusia va vota împotriva rezoluţiei în Adunarea Generală a ONU.

Rezoluţia propune declararea zilei de 11 iulie ca “Zi Internaţională în memoria genocidului comis la Srebrenica în 1995” şi condamnă negarea genocidului şi glorificarea crimelor de război.

Serbia şi Republica Srpska nu recunosc sentinţele Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru crimele de război în fosta Iugoslavie comise de forţele sârbo-bosniace la Srebrenica, unde au fost asasinaţi peste 8.000 de civili musulmani.

La o manifestaţie desfăşurată joia trecută, Milorad Dodik, care de mulţi ani ameninţă cu secesiunea Republicii Srpska, a susţinut că aceasta se va uni cu Serbia.

Citește și : Zelenski insistă: Vrem aparare aeriană și avioane! Acum!

Uniunea Europeană a avertizat după această declaraţie că eventuali paşi secesionişti ai entităţii sârbe din Bosnia-Herţegovina “vor avea consecinţe serioase”.

Bosnia-Herţegovina este împărţită de la încheierea războiului civil, în anul 1995, în două entităţi autonome, Republica Srpska şi Federaţia croato-musulmană, statul bosniac având de asemenea instituţii de putere centrale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Barcelona vrea să renunțe la fotbalistul de 40.000.000€, iar Manchester United a intrat pe fir

Barcelona vrea să renunțe la fotbalistul de 40.000.000€, iar Manchester United a intrat pe fir Vitor Roque (19 ani) a ajuns la Barcelona la începutul...

Vânzările de Ozempic și Wegovy au explodat: Gigantul farmaceutic care le vinde și-a crescut profitul cu 30%

Vânzările de Ozempic și Wegovy au explodat: Gigantul farmaceutic care le vinde și-a crescut profitul cu 30% Novo Nordisk, care a devenit anul trecut cea...

Un tânăr de 24 de ani a murit într-un cumplit accident de motocicletă. În ce stare este pasagera acestuia

Un tânăr de 24 de ani a murit într-un cumplit accident de motocicletă. În ce stare este pasagera acestuia Accident cu sfârșit tragic în raionul...

Viktor Orban anunţă creşterea cheltuielilor de apărare ale Ungariei

Viktor Orban anunţă creşterea cheltuielilor de apărare ale Ungariei Ungaria va trebui să majoreze şi mai mult cheltuielile pentru apărare anul viitor, dacă războiul din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.