Lista priorităților și viziunilor Ministerului Educației și Cercetării

Publicat:

Până în luna octombrie urmează să fie creat un institut național pentru leadership în educație, care va gestiona o rețea de mentori din rândul celor mai buni profesori, până la 1.000 de persoane.

Aceștia vor ajuta atât tinerii specialiști din școală, cât și întreaga comunitate educațională să-și îmbunătățească abilitățile de predare. Acțiunea se regăsește în lista priorităților și viziunilor Ministerului Educației și Cercetării anunțate astăzi de ministrul Dan Perciun.


Citește și : Zelenski: Războiul ‘ajunge pe teritoriul Rusiei’

Dan Perciun a menționat că Institutul național pentru leadership în educație va fi creat acum, după care vor fi recrutați și formați mentorii. Mentorii vor fi selectați din rândul celor mai buni profesori care au competență și aceștia vor sprijini tinerii specialiști în școală și comunitatea educațională în întregime să-și îmbunătățească abilitățile de predare, să implementeze tehnologii informaționale. Acești mentori vor fi salarizați adițional.

Ministerul va acoperi, de asemenea, costurile de formare profesională și de recalificare pentru cel puțin 3.000 de didactice. Dan Perciun a precizat că momentan în sistem sunt aproape 40% de cadre didactice care nu au un grad didactic și deseori aceasta se întâmplă pentru că ei nu au resursele necesare pentru a putea urma anumite cursuri de formare continuă. Ministerul îi va finanța aceste cursuri din contul bugetului de stat și va acoperi costurile pentru recalificare. Dan Perciun a spus că în Moldova sunt tot mai multe cazuri când există un deficit de cadre la o anumită specialitate și când un profesor de biologie, de exemplu, neavând suficiente ore, vrea să predea și la chimie, dar pentru a putea face acest lucru trebuie să urmeze niște cursuri, care însă costă. Și nu întotdeauna profesorii dispun de aceste resurse.

Va fi revizuită formula de finanțare per elev și vor fi acoperite separat costurile pentru gradele didactice. Revizuirea formulei va permite Ministerului să vină cu un suport suplimentar pentru școlile unde există un număr mare de cadre didactice cu grade și cu un nivel mai înalt al cunoștințelor și competențelor.

Ministerul va promova prestigiul profesiei pedagogice prin campanii de comunicare și va implementa un mecanism de protejare a profesorilor de orice formă de violență. Dan Perciun a comunicat că profesorii invocă tot mai des diferite incidente care au loc în școală și ei nu se simt în siguranță întotdeauna în comunitățile lor școlare, neavând un instrument de protecție.  O acțiune prioritară va fi inclusiv digitalizarea și debirocratizarea procesului din instituțiile de învățământ pentru ca profesorii să petreacă cât mai puțin timp cu formulare și cât mai mult timp în sălile de clasă.

Citește și : Un autocar plin cu pasageri s-a ciocnit cu două mașini la Leuşeni – VIDEO

Oficialul a spus că circa 25% din profesori sunt deja pensionari și aceasta cifră va crește în următorii ani inevitabil, de aceea este important ca în domeniu să fie atrași tineri specialiști. Ministerul propune creșterea numărului de absolvenți ai facultăților pedagogice care merg în sistemul educațional până la cel puțin 500 de persoane în fiecare an. Dacă nu vor fi atrași tinerii specialiști, ponderea profesorilor pensionari încet se va apropia la 40%-50% și trebuie să fie făcute astăzi aceste investiții ca peste 10 ani să fie oameni care să lucreze în școli, a adăugat ministrul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală Un bărbat și-a pierdut viața în timp ce se afla la scăldat. Cazul a...

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală Peste 2.700 de cereri au fost depuse...

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ avertizează populația despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației...

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului Săptămâna trecută, Parlamentul a fost gazda mai multor grupuri de elevi cu vârsta cuprinsă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.