Lovitura de stat din Guineea a perturbat pieţele minereului de fier şi bauxitei, provocând incertitudini economice

Publicat:

Puciul din Guineea, efectuat de o juntă militară, în care preşedintele Alpha Conde a fost reţinut, a perturbat pieţele minereului de fier şi bauxitei, provocând incertitudini economice, transmite Reuters, scrie news.ro

Lovitura de stat, efectuată duminică de o unitate de forţe speciale de elită, condusă de colonelul Mamady Doumbouya, în vârstă de 41 de ani, este cea mai recentă dintr-o serie de astfel de acţiuni care au avut loc î nregiune în ultimul an, între care în mali şi Ciad.


Citește și : Ungaria a pus piatra de temelie pentru Fabrica Naţională de Vaccinuri în Debrecen

Doumbouya a susţinut că armata a fost forţată să acţioneze pe fondul corupţiei, a abuzurilor drepturilor omului şi a gestionării necorespunzătoare a economiei sub regimul preşedintelui Conde, dar acţiunea a fost condamnată de ONU, Uniunea Africană şi organismul regional CEDEAO.

Unitatea de elită a permis luni reluarea traficului prin punctele de control din capitala Conakry, a interzis oficialilor guvernamentali să călătorească în străinătate şi a ridicat o interdicţie de circulaţie în zonele miniere.

Mai mult decât atât însă, puciul a pus în pericol exploatarea mineralelor, care sunt cruciale pentru economia ţării şi pentru lanţurile de aprovizionare globale, potrivit experţilor.

Regiunea Gama Simandou, de 110 kilometri, găzduieşte unul dintre cele mai mari zăcăminte de minereu de fier neexploatate din lume, care conţine peste 8,6 miliarde de tone de minereu cu un conţinut mediu de fier de 65%, potrivit Institutului Naţional de Statistică al ţării.

Simandou este situată în interiorul sud-estic îndepărtat al ţării, la o distanţă mare de Conakry şi de coasta de vest, care trebuie atinsă pentru a accesa piaţa globală a minereului de fier pe mare.

”Necesarul de infrastructură al proiectului este, prin urmare, masiv ca dimensiune, complexitate şi cost, mai mare decât toate măsurile pentru exporturile de bauxită care a fost stabilite în ţară în ultimii ani”, a declarat Andrew Gadd, analist senior în siderurgie la CRU Group.

”Riscul geopolitic este unul dintre numeroasele obstacole care împiedică dezvoltarea Simandou şi puciul militar care se desfăşoară acum în ţară marchează o deteriorare semnificativă a perspectivelor de dezvoltare cu succes a depozitului.”

Proiectul Simandou a fost oarecum stagnant de la descoperirea sa în anii 1990, ca urmare a incertitudinii politice, a disputelor privind drepturile miniere şi a preocupărilor legate de costuri.

Proiectul ar necesita o infrastructură masivă de cale ferată şi portuară într-o ţară care ocupă locul 160 din 186 de ţări la PIB pe cap de locuitor, potrivit FMI.

Investitorii au fost reticenţi, pe fondul riscului continuu ca preţurile materialelor să scădă.

Proiectul nu a fost încă supus unui studiu de fezabilitate.

Guineea are cele mai mari rezerve de bauxită din lume, fiind principala sursă de aluminiu din lume.

Citește și : Guvernul sloven, obligat de justiție să finanţeze agenţia de presă STA

Preţurile aluminiului au crescut luni la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, la London Metal Exchange, pe fondul temerilor de întrerupere a aprovizionării globale.

”Pentru sectorul minier în plină expansiune al ţării, situaţia nu ar fi putut veni într-un moment mai rău.

Minerii nu pot decât să aştepte mai multă claritate din partea autorităţilor de tranziţie, dar renegocierea contractelor sau chiar exproprierea nu pot fi ignorate ”, a declarat analistul  Eric Humphery-Smith, la compania de informaţii referitoare la riscuri, Verisk Maplecroft.

”Rezultatul va fi o întrerupere majoră a aprovizionării pentru piaţa globală a bauxitei, deoarece operaţiunile vor rămâne probabil închise în zilele următoare şi, eventual, săptămâni.”

Kremlinul a declarat marţi că speră că lovitura de stat nu va afecta interesele comerciale ruseşti în Guineea, potrivit Reuters.

Gigantul rus al aluminiului Rusal a promis că va menţine cele trei mine de bauxită şi o rafinărie de alumină din ţară, în ciuda răsturnării politice.

Lovitura de stat a pus capăt aproape unui deceniu de stabilitate politică în Guineea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală Peste 2.700 de cereri au fost depuse...

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ avertizează populația despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației...

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi Un artefact rar, cu o vechime...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.