Lumea a devenit un butoi cu pulbere (editorial)

Publicat:

Lumea a devenit un butoi cu pulbere

 

Instabilitatea geopolitică determină cheltuieli militare record și, asociată cu populismul din Occident, recomandă prudență diplomației din Brazilia

 


Niciodată nu s-au cheltuit mai mulți bani decât în ​​2023 pentru apărare pe planetă, cu excepția perioadelor de războaie mondiale. Anul trecut, cheltuielile militare totale ale unui număr de 173 de țări au ajuns la 2,2 trilioane de dolari, echivalentul PIB-ului brazilian, scrie FOLHA ONLINE, potrivit stiripesurse.ro.

Această sumă, estimată de organizația britanică International Institute for Strategic Studies, a crescut și a încetat să mai încurajeze ritmul creșterii economice, așa cum era standardul. Ea a început să reflecte o nouă cursă a înarmărilor.

Lumea a devenit un butoi cu pulbere

Războiul din Ucraina, declanșat de invazia rusă din februarie 2022, a devenit un catalizator al acestei militarizări. Efectul nu se limitează la Moscova și Kiev; acesta cuprinde în mare măsură țările europene care alcătuiesc alianța occidentală NATO, ale cărei cheltuieli au crescut cu 40% în doar un an.

SUA, lideri în clasamentul cheltuielilor militare care consumă la fel ca și cele 14 națiuni ulterioare, au sporit cheltuielile cu ochii aţintiţi pe intensificarea amenințării din Rusia și, în paralel, pe creșterea rivalității strategice cu China.

Citeşte şi: Biden este mai “previzibil” pentru Moscova decât Trump – Stiripesurse.md

Polarizarea acută dintre Washington și Beijing a fost o altă pârghie a înarmării globale, stimulând cheltuielile militare ale celor doi giganți și ale altor națiuni din regiunea Indo-Pacific. Conflictele și ciocnirile locale, cum ar fi în Orientul Mijlociu, stimulează, de asemenea, cursa războinică.

Dacă țările se înarmează până în dinți, aceasta se datorează faptului că percep mai multă instabilitate geopolitică. Cele mai optimiste predicții după implozia Uniunii Sovietice, conform cărora Rusia și China se vor împăca pentru integrarea economică la scară planetară, s-au dovedit a fi greșite.

Ieftinirea dispozitivelor de distrugere – și finanțarea unor guverne străine interesate în hărțuirea indirectă a adversarilor – a sporit capacitatea grupărilor insurgente și teroriste de a provoca pagube.

Lumea a devenit un butoi cu pulbere

Validitatea teoriei conform căreia puterile nucleare ar avea o imunitate mai mare împotriva agresiunilor străine este pusă la încercare. Fanatismul religios și ultranaționalismul care stau la baza unor platforme pentru anihilarea inamicului, de asemenea, nu dau semne de atenuare.

De parcă necazurile din națiunile care nu s-ar îndepărta niciodată de autocrație nu ar fi suficiente, regimurile cu tradiție occidentală se confruntă în interiorul granițelor lor cu un val populist care contestă fundamente precum separarea și limitarea puterilor instituționale.

Situația este suficient de delicată pentru a recomanda prudență în navigația diplomatică a unei țări precum Brazilia. În acest mediu, alegerea unor aliați și a unor cauze pe plan internațional îi poate alimenta cu ușurință pe adversarii interni ai democrației reprezentative. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Grecia și Spania sunt presate să-i trimită Ucrainei arme antiaeriene

Grecia și Spania sunt presate să-i trimită Ucrainei arme antiaeriene Kievul a solicitat iar sisteme Patriot și S-300 la o reuniune a miniștrilor apărării și...

Curtea Constituțională validează mandatul de deputat al lui Grigore Grădinaru

Curtea Constituțională validează mandatul de deputat al lui Grigore Grădinaru Curtea Constituțională a validat marți, 23 aprilie, mandatul de deputat al candidatului supleant al Partidului Acțiune și...

„Pobeda” lui Șor ar fi adus în ţară peste 20 de milioane de lei. Toţi banii au fost confiscaţi – VIDEO

„Pobeda” lui Șor ar fi adus în ţară peste 20 de milioane de lei. Toţi banii au fost confiscaţi Mai mulți cetățeni care au revenit...

Mai mulți membri ai trupei Bi-2 și familiile lor vor cetățenia Moldovei

Mai mulți membri ai trupei Bi-2 și familiile lor vor cetățenia Moldovei Mai mulți membri ai trupei Bi-2 și familiile lor au depus actele pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.