Luna martie a consemnat o creștere a creditelor luate de către cetățenii Republicii Moldova

Publicat:

Luna martie a consemnat o creștere a creditelor luate de către cetățenii Republicii Moldova

În luna martie, creditele noi acordate au constituit 5 144,3 milioane de lei, în creștere cu 12,1% față de luna februarie. Cele mai solicitate rămân creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 59,6% în totalul celor acordate, transmite IPN.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, partea majoră (74,9%) reprezintă creditele în moneda națională, care au constituit 3 852,1 milioane de lei, în creștere cu 9,6% față de luna precedentă. Rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională s-a micșorat cu 0,15 puncte procentuale comparativ cu luna precedentă și a constituit 9,48%, rata medie la cele în valută s-a majorat cu 0,02 puncte procentuale, constituind 6,36%.


Persoanele fizice au contractat în luna martie credite în volum de 1 492,8 milioane de lei, în creștere cu 7,5% comparativ cu luna precedentă, partea majoră (67,7%) fiind acordată pentru consum. Totodată, în luna martie, depozitele noi atrase la termen au constituit 2 648,9 milioane de lei, diminuându-se cu 28,9% față de luna februarie 2024.

Citește și: TURISM/ Numărul vizitatorilor în Moldova în anul 2023 a depășit recordul istoric din 2019

Depozitele atrase în moneda națională au înregistrat o pondere majoră de 69,3% și au însumat 1 835,6 milioane de lei, în descreștere cu 30,4% față de luna precedentă.

Depozitele atrase în valută au totalizat 813,2 milioane de lei, fiind în descreștere cu 25,2% față de luna precedentă. Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale comparativ cu luna precedentă și a constituit 3,55%. Rata medie nominală la depozitele în valută s-a micșorat cu 0,30 puncte procentuale, constituind 1,5%.

Din perspectiva termenelor de plasare, din totalul depozitelor la termen cea mai mare pondere le-a revenit depozitelor cu termene de la 6 până la 12 luni (43,8%) și depozitelor cu termene de la 2 până la 5 ani (23%).

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kevin Spacey ripostează faţă de un documentar în care este acuzat de abuzuri sexuale

Kevin Spacey ripostează faţă de un documentar în care este acuzat de abuzuri sexuale Kevin Spacey a atacat un documentar care urmează să apară şi...

Eurovision 2024 – Publicul nu va putea flutura steaguri palestiniene

Eurovision 2024 - Publicul nu va putea flutura steaguri palestiniene Deşi războiul dintre Israel şi Hamas se află în centrul Eurovision 2024, organizatorii doresc să...

Meryl Streep va primi un Palme d’Or onorific la ceremonia de deschidere a Festivalului de Film de la Cannes

Meryl Streep va primi un Palme d'Or onorific la ceremonia de deschidere a Festivalului de Film de la Cannes Meryl Streep, una dintre cele mai...

Israelul îşi sfătuieşte cetăţenii să nu călătorească la Malmo cu ocazia concursului Eurovision 2024

Israelul îşi sfătuieşte cetăţenii să nu călătorească la Malmo cu ocazia concursului Eurovision 2024 Israelul şi-a sfătuit joi cetăţenii să nu călătorească în oraşul suedez...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.