Lupta împotriva pandemiilor ‘este o bătălie continuă’

Publicat:

Cercetătoarea columbiană Ana Maria Henao-Restrepo (foto), care conduce Planul de Acţiune pentru Investigare şi Dezvoltare al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), agenţie care coordonează pregătirea împotriva pandemiilor, a declarat într-un interviu pentru EFE, difuzat vineri, că lupta împotriva pandemiilor “este o bătălie continuă”,transmite și agerpres.

”La OMS, la sfârşitul fiecărei epidemii, atât noi, cât şi partenerii noştri şi ţările membre evaluăm lecţiile învăţate şi tragem concluziile pentru a avansa. De exemplu, Planul nostru de Acţiune a fost elaborat în urma lecţiilor învăţate după încheierea epidemiei de Ebola care a afectat Africa între 2014 şi 2016. Cooperarea comunităţii ştiinţifice în ultimii ani s-a îmbunătăţit şi continuă să evolueze: este o bătălie continuă şi, cu cât vom fi mai dispuşi să învăţăm din experienţele noastre, cu atât mai bine va fi pentru toată lumea pe planetă”, a apreciat experta OMS în imunizare şi vaccinuri, cu o amplă experienţă în epidemii precum Ebola.


Henao-Restrepo a explicat că OMS urmăreşte evoluţia tuturor vaccinurilor care sunt dezvoltate, “în prezent în număr mai mare de 40”. “Suntem foarte, foarte mulţumiţi, deoarece în urmă cu patru zile a început primul test cu un vaccin experimental, Messenger RNA, dezvoltat de Centrul de Investigaţie a Vaccinurilor din SUA şi de compania Moderna. Dacă se va dovedi a fi sigur, vor fi inoculate 45 de persoane în două doze la distanţă de 28 de zile şi, timp de un an, va fi supravegheată starea lor de sănătate. Este pentru prima dată în istorie când trec doar 60 de zile de la secvenţierea genomului (unui virus – n.r.) şi până la dezvoltarea unui vaccin”, a declarat cercetătoarea columbiană, care a adăugat că un studiu similar va începe săptămâna aceasta în China.

Întrebată cum de s-a reuşit începerea testelor în numai două luni, în loc de patru sau cinci câte estimase iniţial OMS, cercetătoarea columbiană a pus acest lucru pe seama dezvoltării tehnologice, a eficientei colaborări între Centrul de Investigaţie a Vaccinurilor din SUA şi compania Modena, dar şi a faptului că secvenţierea genomului virusului a fost pusă la dispoziţie de către chinezi.

“Ar fi o realizare istorică dacă am reuşi să obţinem un vaccin care să poată fi distribuit tuturor ţărilor în 18 luni, toţi acţionăm în această direcţie, este obiectivul mondial, dar pentru aceasta trebuie să iasă bine multe lucruri”, a răspuns cercetătoarea columbiană, atunci când a fost întrebată dacă este posibil să se obţină un vaccin mai devreme de 18 luni, perioada iniţială estimată de OMS.

Henao-Restrepo a declarat că obiectivul OMS de a fi dezvoltat un vaccin general pentru toate tipurile de coronavirus “este o ambiţie ştiinţifică, dar este greu de realizat”. “Deocamdată eforturile noastre se concentrează pe descoperirea unor vaccinuri care să ne protejeze de coronavirusul împotriva căruia ne luptăm în prezent”, a insistat ea.

Cât despre tratamentele care au dat unele rezultate până în prezent, cercetătoarea columbiană spune că unul este antiviralul remdesivir, produs de compania Gilead, altul este o combinaţie de lopinavir şi ritonavir, folosite în mod obişnuit pentru purtătorii virusului HIV. Un al treilea este tratamentul cu clorochină, medicament folosit împotriva malariei şi reumatismului, disponibil în aproape întreaga lume.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.