Lupta pentru succesiunea lui Abbas ar putea conduce la prăbuşirea Autorităţii Palestinene

Publicat:

Bătălia pentru a-i succede preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas ar putea provoca manifestaţii în masă, reprimarea acestora şi dispariţia Autorităţii Palestiniene, a avertizat miercuri institutul International Crisis Group (ICG), notează AFP, potrivit agerpres.

Abbas, 87 de ani, este şeful Autorităţii Palestiniene din 2005, cu un mandat care urma să se încheie în 2009. El este, de asemenea, liderul Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) şi al partidului Fatah.


Citeşte şi: GREVĂ masivă a profesorilor, funcţionarilor publici şi lucrătorilor feroviari din UK – Black News

În pofida expirării mandatului său şi a absenţei oricăror alegeri de atunci, Mahmoud Abbas a rămas în funcţie, văzând popularitatea sa diminuându-se semnificativ de-a lungul anilor.

Potrivit unui raport al ICG, liderul palestinian, a cărui sănătate se crede că este fragilă, nu şi-a desemnat un succesor şi “a golit de substanţă instituţiile” responsabile de succesiunea sa.

Organizarea de alegeri pentru a-l cunoaşte pe înlocuitorul său este opţiunea “cel mai puţin probabilă”, este de părere think tank-ul cu sediul la Bruxelles.

În consecinţă, “nu este clar cine îi va succeda şi cum”, a estimat ICG, avertizând că orice desemnare improvizată în ultimul moment ar “înrăutăţi situaţia”.

Pentru ICG, unul dintre scenariile posibile este declanşarea unor “manifestaţii masive” în teritoriile palestiniene, “violenţe şi chiar prăbuşirea Autorităţii Palestiniene”.

După ce a anunţat alegerile prezidenţiale şi legislative în 2021, Abbas le-a anulat, argumentând că organizarea lor nu era “garantată” în Ierusalimul de Est, un sector palestinian al oraşului anexat de Israel.

Analiştii au considerat că este teama lui de a vedea Fatah pierzând în faţa Hamas, mişcarea islamistă aflată la putere în Fâşia Gaza.

ICG şi-a publicat raportul la o zi după vizita lui Antony Blinken în Cisiordania ocupată, în cursul căreia secretarul de stat american s-a întâlnit cu Abbas şi a reiterat apelurile sale pentru detensionare, pe fondul recentului val de violenţe israeliano-palestiniene.

În raportul său, ICG îi menţionează pe şeful serviciului de informaţii al Autorităţii Palestiniene, Majid Faraj, şi pe ministrul afacerilor civile, Hussein al-Sheikh, plasat de Mahmoud Abbas în cadrul OEP ca numărul doi.

Deşi sunt percepuţi ca fiind influenţi în cadrul Autorităţii Palestiniene şi capabili să lucreze cu comunitatea internaţională, “niciunul dintre cei doi nu a reuşit vreodată să obţină sprijinul societăţii palestiniene”, a subliniat ICG.

Citeşte şi: Risc SPORIT de atac terorist la Istanbul! Consulatul german a fost ÎNCHIS! – Black News

Raportul identifică şi alţi potenţiali succesori, precum şeful Asociaţiei palestiniene de fotbal, Jibril Rajoub, prim-ministrul Mohammed Shtayyeh sau chiar Mohammed Dahlane, un fost înalt oficial palestinian certat cu Abbas şi în exil în Emiratele Arabe Unite.

“Fiecare dintre ei îşi are reţeaua lui”, a remarcat ICG. Dar niciunul “nu poate zbura pe cont propriu”, mai scrie raportul, citat de agenţia France Presse. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.