Macedonia cere ca aderarea la UE şi discuţiile cu Grecia să se desfăşoare paralel

Publicat:

Macedonia speră că a depus suficiente eforturi pentru a convinge Uniunea Europeană să înceapă negocierile de aderare, deşi disputa, veche de 25 de ani, cu Grecia vecină privind numele continuă, a declarat miercuri, într-un interviu pentru Reuters, ministrul macedonean de externe Nikola Dimitrov.

Atena se opune eforturilor Macedoniei, fostă republică iugoslavă, de a adera la UE şi NATO, deoarece susţine că numele Macedonia implică o revendicare teritorială asupra unei regiuni nordice din Grecia, numită de asemenea Macedonia.


Sugestia făcută luna trecută de Macedonia de a folosi numele de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, aşa cum face la alte organisme internaţionale, “nu a fost îmbrăţişată imediat” de Grecia, a declarat şeful diplomaţiei macedonene.

Citeşte şi: O organizaţie nord-coreeană cere ca SUA să fie ‘OMORÂTE în BĂTAIE’, precum ‘CÂINII TURBAŢI’

Cele două părţi urmează să se întâlnească din nou în această lună la Adunarea Generală a ONU de la New York. Indiferent de rezultat, Macedonia vrea ca UE să accepte ca discuţiile – ce ar putea dura ani – să poată măcar începe.

“Dacă vom face suficiente reforme interne, sperăm că vom ajunge la acea etapă (de începere a negocierilor de aderare la UE – n.r.) şi să ne ocupăm în paralel şi de chestiunea numelui”, a spus Dimitrov.

Perioada de care este nevoie pentru aderarea unei ţări la UE ar putea oferi Greciei, care a insistat anterior ca Skopje să folosească un nume compus ca ‘Noua Macedonie’ sau ‘Macedonia Superioară’, suficientă linişte că procesul va putea fi oprit dacă va fi cazul.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a dat un impuls speranţelor europene ale Macedoniei, dar şi ale Serbiei, Albaniei, Muntenegrului, Bosniei şi Kosovo, spunând miercuri, în plenul Parlamentului European, că “trebuie să menţinem o perspectivă credibilă de extindere pentru Balcanii de Vest”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.