Macedonia de Nord a stabilit data alegerilor legislative

Publicat:

Guvernul din Macedonia de Nord a stabilit pentru 5 iulie alegerile legislative care au fost amânate din cauza coronavirusului. Opoziţia de dreapta a contestat decizia, de teama reapariţiei epidemiei, transmite AFP, potrivit agerpres.

De şase luni, Macedonia de Nord este condusă de un cabinet tehnic, în lipsa parlamentului, care a fost dizolvat, după demisia în ianuarie a fostului premier social-democrat Zoran Zaev, aminteşte AFP.


Citeşte şi: URGIILE fac dezastru în China (VIDEO): Cel puţin 20 de oameni şi-au pierdut viaţa!

Din cauza crizei sanitare, alegerile legislative prevăzute iniţial pentru 12 aprilie au fost amânate, fără ca partidele politice să poată ajunge la un consens asupra unei noi date pentru scrutin.

Social-democraţii din SDSM susţin organizarea cât mai curând a alegerilor, argumentând că ţara este privată de prea mult timp de instituţii veritabile, în timp ce opoziţia de dreapta (VMRO-DPMNE) se opune, menţionând agravarea epidemiei de COVID-19, după o creştere a contaminărilor în ultimele trei săptămâni.

“Niciun stat democratic nu-şi poate permite să funcţioneze atâta vreme fără parlament”, a declarat miercuri seara vicepremierul Radmila Sekerinska, la anunţarea deciziei guvernului de a convoca scrutinul pentru 5 iulie.

“Prioritatea (social-democraţilor) ar trebui să fie gestionarea epidemiei. Sănătatea şi viaţa cetăţenilor ar trebui să fie cele mai importante”, a apreciat în schimb VMRO-DPMNE într-un comunicat.

Partidele vor purta zilele următoare discuţii informale şi nu este exclusă o nouă amânare, afirmă analiştii. De asemenea, şeful statului ar putea prelungi starea de urgenţă, ceea ce ar putea avea ca efect şi amânarea din nou a scrutinului.

Citeşte şi: Şeful diplomaţiei germane s-a deplasat în Irael şi Iordania, unde a transmis clar poziţia Berlinului faţă de anexări

Zoran Zaev a demisionat după ce iniţial, în octombrie, Uniunea Europeană a refuzat începerea negocierilor de aderare, înainte de a le da undă verde, la sfârşitul lui martie.

Oliver Varhely, comisarul european pentru extindere, a anunţat pe Twitter că a discutat atât cu Zaev, cât şi cu liderul VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski pentru a “sublinia importanţa de alegeri libere, juste şi incluzive în Macedonia de Nord, care să ţină cont de situaţia COVID-19, precum şi de necesitatea de a gestiona într-un mod eficient redresarea economică”.

Micul stat exiugoslav cu mai puţin de 2 milioane de locuitori a înregistrat, de la începutul lui februarie, 3364 de contaminări cu SARS-CoV-2 şi 164 de decese.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

După Moscova, Viktor Orban face o vizită surpriză la Beijing

După Moscova, Viktor Orban face o vizită surpriză la Beijing Premierul Ungariei, Viktor Orban, un apropiat al Kremlinului, a sosit luni în China pentru a...

Premierul francez şi-a anunţat demisia

Premierul francez şi-a anunţat demisia Premierul francez, Gabriel Attal, a anunţat duminică seara că îşi va prezenta demisia preşedintelui Emmanuel Macron luni dimineaţă, după alegerile...

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.