X

Măcel în centrul statului african Mali – Aproape 100 de persoane au fost ucise într-un sat de etnie dogon

Cel puţin 95 de locuitori ai unui sat de etnie dogon, Sobane-Kou, din centrul statului african Mali, au fost ucişi în noaptea de duminică spre luni de către indivizi înarmaţi, au indicat pentru AFP un ales local şi o sursă din domeniul securităţii, potrivit agerpres.

De la apariţia în 2015 în centrul Mali a grupării jihadiste a predicatorului Amadou Koufa, care recrutează în primul rând adepţi din etnia fula, în mod tradiţional crescători de animale, confruntările s-au înmulţit între această comunitate şi etniile bambara şi dogon, în principal agricultori, care au înfiinţat ”grupuri de autoapărare”.

Citește și : Explozie provocată de o scurgere de gaze într-o primărie de lângă Roma – Zece răniți (VIDEO)

Potrivit civililor, indivizi înarmaţi au tras focuri de armă, au jefuit şi au dat foc unui sat cu circa 300 de locuitori. ”Este un sat dogon care a fost aproape distrus”, a indicat o sursă din domeniul securităţii maliene. ”Suntem pe teren împreună cu aleşi. Am numărat deja 95 de civili ucişi”, a adăugat sursa.

În martie-aprilie 2012, nordul statului Mali a ajuns pradă grupărilor jihadiste, în mare parte dispersate de o intervenţie militară lansată în ianuarie 2013 la iniţiativa Franţei, intervenţie ce continuă. Dar zone întregi scapă de sub controlul forţelor maliene, franceze şi ale ONU, în pofida semnării în 2015 a unui acord de pace având drept scop izolarea definitivă a jihadiştilor, acord a cărui aplicare acumulează întârzieri.

Începând din 2015, aceste violenţe s-au propagat din nord către centrul ţării, uneori chiar spre sud. Ele sunt concentrate mai ales în centru, interferându-se foarte adesea cu conflicte intercomunitare, un fenomen cu care se confruntă de asemenea statele vecine Burkina Faso şi Niger.

Citește și : Cei doi candidaţi la primăria Istanbulului se vor confrunta în prima dezbatere televizată din aproape două decenii

Tags: Amadou KoufadogonfulaMaliSobane-Kou
Categorii: Știrile zilei