Macron a declarat stare de urgență în Noua Caledonie. Doi morți și un jandarm rănit în urma unor revolte

Publicat:

Macron a declarat stare de urgență în Noua Caledonie. Doi morți și un jandarm rănit în urma unor revolte

Preşedintele francez Emmanuel Macron a decis miercuri să declare starea de urgenţă în Noua Caledonie, relatează BFMTV, după ce au fost ucise mai multe persoane în urma unor revolte generate de o lege care dă mai multe drepturi rezidenților francezi.

Insula Noua Caledonie, situată între Australia și Fiji, este teritoriu francez din secolul al 19-lea, iar legea votată de Parlamentul de la Paris le dă celor care au cetățenie franceză și au locuit pe insulă mai mult de 10 ani drepturi de a vota la alegerile provinciale.


”Preşedintele Republicii a cerut ca decretul privind declararea stării de urgenţă în Noua Caledonie să fie înscris pe ordinea de zi a Consiliului de Miniştri, care se reuneşte la ora (locală) 16.30 (17.30, ora României)”, anunţă într-un comunicat Palatul l’Élysée. Preşedinţia franceză evocă în acest comunicat un bilanţ de trei morţi şi un jandarm ”rănit foarte grav”. Preşedintele francez Emmanuel Macron a luat decizia de a plasa Noua Caledonie în stare de urgenţă în urma unei şedinţe a Consilului Apărării.

Un jandarm a fost rănit miercuri prin împuşcare, iar viaţa îi este în pericol. El a fost împuşcat în cap, la Plum, la aproximativ 20 de kilometri de Nouméa, către ora locală 20.20. Două persoane au fost ucise prin împuşcare în noaptea de marţi spre miercuri la Nouméa, în timpul unor revolte, a anunțat Înaltul Comisar al Republicii Louis Le Franc, relatează AFP, citată de news.ro .

”Trei răniţi au fost internaţi la urgenţe, iar unul a murit, în urma unor împușcături. Nu este vorba despre tiruri ale poliţiei sau jandarmeriei, ci de cineva care a vrut cu siguranţă să se apere”, a declarat în faţa presei reprezentantul presei franceze. O interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii a fost prelungit până joi, la ora locală 6.00 (miercuri, 22.00, ora României).

Înaltul Reprezentant al Republicii în Noua Caledonie Louis Le Franc a susţinut o conferinţă de presă în care a evocat o ”situaţie insurecţională”. ”Este un moment nu grav, ci foarte grav. Dacă apelul la calm nu este auzit, vor exista mulţi morţi în zona Nouméa azi. Am reintrat într-o spirală periculoasă, o spirală a morţii”, a subliniat el.

”Dacă acest apel la calm nu este auzit în momentul în care o cer, presimt venind ore sumbre în Noua caledonie. Nu vrem ca actuala criză să ia o formă teribilă, a unui război civil în care suntem direct angajaţi. Soluţia este liniştirea, nu există altă soluţie”, a subliniat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Numărul americanilor care consumă ‘iarbă’ îl depăşeşte pentru prima oară pe cel al băutorilor zilnici de alcool

Numărul americanilor care consumă 'iarbă' îl depăşeşte pentru prima oară pe cel al băutorilor zilnici de alcool Numărul americanilor care consumă canabis zilnic l-a depăşit,...

Președintele ceh Petr Pavel a fost rănit în timp ce conducea o motocicletă

Președintele ceh Petr Pavel a fost rănit în timp ce conducea o motocicletă Administrația Președinției Cehe a comunicat că este necesară ținerea sub observație pentru...

Lupta împotriva leucemiei ar putea cunoaște în curând un progres radical

Lupta împotriva leucemiei ar putea cunoaște în curând un progres radical Lupta împotriva leucemiei ar putea cunoaște în curând un progres radical datorită unei tehnici...

VIDEO – Trei persoane au murit într-un schimb de focuri dintr-o cafenea din Istanbul

VIDEO - Trei persoane au murit într-un schimb de focuri dintr-o cafenea din Istanbul Alte cinci persoane au fost rănite, două dintre ele fiind în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.