Macron cere Iranului să profite de oportunitatea de a păstra acordul de la Viena

Publicat:

Preşedintele Emmanuel Macron i-a comunicat sâmbătă omologul său iranian, Ebrahim Raissi, că Iranul trebuie să profite acum de oportunitatea de a păstra acordul de la Viena din discuţiile pe dosarul nuclear, conform unei informări a preşedinţiei franceze, informează AFP, potrivit agerpres.

În cadrul unei discuţii telefonice de 90 de minute,”preşedintele Republicii a subliniat necesitatea imperioasă de a încheia un acord cât mai este timp”, a subliniat Palatul Elysee într-un comunicat de presă.


Citește și : Justiția rusă ordonă încarcerarea fratelui opozantului Aleksei Navalnîi

Cu această ocazie, preşedintele Emmanuel Macron “şi-a exprimat convingerea că discuţiile purtate cu participarea activă a Franţei şi a partenerilor săi au făcut posibilă ajungerea la o soluţie care să respecte interesele esenţiale ale tuturor părţilor interesate, care să permită evitarea unei crize nucleare grave”.

În consecinţă, preşedintele francez a subliniat că “Iranul trebuie acum să profite de această oportunitate şi să ia deciziile politice care vor face posibilă păstrarea acordului de la Viena, în interesul Iranului şi al tuturor”.

Statele Unite au anunţat joi “progrese substanţiale” în timpul negocierilor de la Viena pentru salvarea acordului nuclear iranian, apreciind drept posibil un acord “în zilele următoare”, dacă Iranul “dă dovadă de seriozitate”.

Discuţiile de la Viena urmăresc să salveze acordul din 2015 care a ridicat sancţiunile economice internaţionale împotriva Iranului în schimbul impunerii unor limite stricte programului său nuclear care ar trebui să-l împiedice să se doteze cu bomba atomică. La ele iau parte membrii semnatari ai acordului (China, Rusia, Franţa, Germania, Regatul Unit şi Iran), cu participarea indirectă a Statelor Unite.

Citește și : UE ia în considerare noi măsuri împotriva Belarus

SUA au părăsit pactul nuclear în 2018, la iniţiativa fostului preşedinte Donald Trump, care a reimpus sancţiuni Iranului. Drept răspuns, Teheranul a început să renunţe treptat să mai respecte angajamentele asumate prin acord.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.