Macron : “Franţa nu va mai fi la fel fără Noua Caledonie”

Publicat:

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat sâmbătă că “Franţa nu va mai fi la fel fără Noua Caledonie”, într-un discurs susţinut la Noumea, capitala arhipelagului francez din Pacific unde peste şase luni va avea loc un referendum privind independenţa, informează AFP, potrivit agerpres.

“Ne revine nouă misiunea să nu ne întoarcem în trecut, ca alegerea să se facă în mod calm şi câştigând fiecare centimetru de pace şi înţelegere”, a declarat Macron la Noumea, în faţa administraţiei din Noua Caledonie, a aleşilor, reprezentanţilor societăţii civile şi cei economici. “Franţa nu va mai fi la fel fără Noua Caledonie”, a insistat el, salutând angajamentul teritoriului pentru Franţa liberă în timpul celui de-al doilea Război Mondial, dar şi “pentru că este o parte a acestei Franţe-lume” şi pentru că “a oferit întregii Franţe modele”, între care şi cel “de a accepta toată această diversitate”.


Citește și : Turcia : O ploaie diluviană a provocat rănirea a șase persoane la Ankara

Dar este treaba populaţiei Noii Caledonii “să spună, să aleagă” în timpul referendumului privind independenţa, din 4 noiembrie, a adăugat Macron, insistând că nu intenţionează să ia partea nimănui, “nu pentru a mă sustrage unei responsabilităţi, ci pentru că nu face parte dintre responsabilităţile mele”.

Însă “statul va face totul pentru ca acest scrutin să fie de necontestat”, a subliniat Macron în discursul său, la 20 de ani după acordul de la Noumea, din 1998, care a pus capăt violenţelor şi a dat startul unui proces de decolonizare în etape, deschizând calea unui referendum pentru autodeterminare.

Vizita lui Macron are loc într-un context sensibil în acest arhipelag situat la mai bine de 16.000 de kilometri de Paris. Emmanuel Macron a fost primul preşedinte francez care s-a deplasat pe insula Ouvea, în estul arhipelagului, scena unor confruntări soldate cu victime între militanţi separatişti şi militari francezi.

Citește și : Rusia : Manifestaţii anti-Putin cu două zile înainte de învestirea acestuia ca preşedinte

La 5 mai 1988, armata franceză a luat cu asalt grota Ouvea (în estul arhipelagului), unde jandarmi erau ţinuţi ostatici de militanţi secesionişti, asalt care s-a soldat cu moartea a 21 de oameni, doi militari şi 19 militanţi pentru independenţă kanaks, dintre care unii au fost executaţi sumar.

O eventuală independenţă faţă de Franţa ar fi o premieră după cea a Djibouti (1977) şi Vanuatu (1980), fost condominium franco-britanic din Noile Hebride, care se învecinează cu Noua Caledonie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

Actrița Shannen Doherty a murit la 53 de ani; Suferea de cancer de mai mulți ani

Actrița Shannen Doherty a murit la 53 de ani; Suferea de cancer de mai mulți ani Shannen Doherty a murit după ce mai mulți ani...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.