Macron s-a angajat să întărească suveranitatea Franţei dacă va câştiga un al doilea mandat de preşedinte

Publicat:

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat joi să întărească suveranitatea Franţei dacă va câştiga un al doilea mandat de preşedinte luna viitoare, pentru a cârmui ţara prin ceea ce el a numit o nouă eră de criză, cu o “revenire a tragediei în istorie”, relatează Reuters, potrivit agerpres

Macron îi devansează pe contracandidaţii săi în sondaje înainte de alegerile de luna viitoare, iar avansul său a crescut după invadarea Ucrainei de către Rusia. El este considerat în continuare principalul favorit la câştigarea primului tur de scrutin, dar şi al celui de-al doilea, indiferent care ar fi contracandidatul său.


Citește și : OECD: Războiul din Ucraina şi sancţiunile vor afecta semnificativ relansarea economică la nivel mondial

“Ne aflăm într-un punct de cotitură în care putem face ceva cu adevărat important”, a declarat Macron într-o conferinţă de presă, subliniind faptul că războiul este la uşa Europei şi evidenţiind provocarea globală a schimbării climatice.

El a spus că planurile sale pentru al doilea mandat”sunt ancorate în momentul acesta, cel al revenirii tragediei în istoriei”.

Macron a spus că vrea să construiască un “metaverse european” pentru a concura cu giganţii americani ai tehnologiei şi a face Europa mai independentă în acest domeniu.

Nu în ultimul rând, Macron a promis subvenţii pentru ameliorări la domiciliu şi alte măsuri pentru combaterea schimbării climatice, de exemplu asigurarea accesului la autovehicule electrice, prin programe de leasing.

A face Franţa o ţară mai independentă va fi un obiectiv cheie, a spus el, în prezentarea platformei sale, angajându-se să facă tot ce poate pentru a proteja ţara dacă rămâne preşedinte.

Sondajele de opinie din ultimele săptămâni îl creditează cu o victorie cu 30,5% din voturi în primul tur al scrutinului prezidenţial din Franţa de la 10 aprilie, în creştere de la 25% luna trecută.

Chiar dacă va câştiga, Macron va avea nevoie de partidul său centrist La Republique en Marche (LREM) – care a eşuat în recentele alegeri locale – şi de aliaţii săi pentru a câştiga alegerile parlamentare din iunie şi a dispune de o bază puternică pentru a-şi implementa politicile.

Campania prezidenţială a fost una neobişnuită, mai întâi dominată de candidatul extremei drepte Eric Zemmour, iar acum umbrită de războiul de Ucraina, care i-a adus o creştere în sondaje lui Macron, în contextul în care ceilalţi candidaţi aproape nu se fac auziţi, comentează Reuters.

Citește și : Cel puţin 21 de persoane au fost ucise în tiruri de artilerie rusă în apropiere Harkov

“Am promis un şomaj mai mic şi, în pofida crizei, am reuşit”, a spus Macron.

Pe de altă parte, a anunţat Macron, Franţa trebuie să se îndrepte progresiv sper o vârstă de pensionare de 65 de ani, luând în considerare particularităţile fiecărei profesii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Generalul Sîrskîi, șeful armatei ucrainene, a dat ordinul acum în cel mai fierbinte punct de pe front

Generalul Sîrskîi, șeful armatei ucrainene, a dat ordinul acum în cel mai fierbinte punct de pe front Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a...

Dronă interceptată în apropierea centralei nucleare Kursk, care nu a fost afectată

Dronă interceptată în apropierea centralei nucleare Kursk, care nu a fost afectată Armata rusă a interceptat joi o dronă ucraineană lângă oraşul rus Kurceatov, dar...

NATO va discuta pe 12 octombrie autorizarea atacurilor ucrainene mai adânci în Rusia

NATO va discuta pe 12 octombrie autorizarea atacurilor ucrainene mai adânci în Rusia Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a anunțat că la următoarea reuniune...

Noul şef al NATO, Mark Rutte, a ajuns azi la Kiev

Noul şef al NATO, Mark Rutte, a ajuns azi la Kiev Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a sosit la Kiev joi, la nici...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.