X

Madridul critică intervenţia Vaticanului în planul de exhumare a lui Franco

Guvernul socialist spaniol va protesta în mod oficial pe lângă Vatican pentru ‘ingerinţă’ în urma declaraţiilor prin care reprezentantul Sfântului Scaun în Spania a criticat planul de exhumare a fostului dictator Franco, a anunţat luni vicepremierul Carmen Calvo, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Astăzi, cel târziu mâine, statul Vatican va primi un protest oficial al statului spaniol pentru o ingerinţă de această natură’, a declarat Carmen Calvo la postul de radio Cadena Ser.

Citește și: Întâlnirea dintre Kim și Trump a fost ‘istorică’ şi ‘extraordinară’

Ea a reacţionat la declaraţiile citate de presa spaniolă ale nunţiului apostolic, monseniorul Renzo Fratini, care a acuzat executivul condus de Pedro Sanchez că doreşte exhumarea dictatorului din mausoleu din ‘motive mai ales politice’.

‘L-au resucitat pe Franco. Ar fi fost mai bine să-l lase în pace, majoritatea oamenilor, a politicienilor cred acest lucru. (Franco) e mort de 40 de ani, a făcut ceea ce a făcut, Dumnezeu va judeca’, a afirmat nunţiul apostolic.

Reacţionând luni, Carmen Calvo l-a chemat pe acesta ‘să nu se amestece în afacerile interne ale unui stat, cu atât mai puţin pe subiecte atât de importante’.

Vezi și: Avion PRĂBUȘIT în Texas: 10 oameni și-au pierdut viața! – FOTO/VIDEO

Guvernul socialist încearcă de peste un an, fără succes, să-l exhumeze pe Franco din mormântul situat într-o imensă basilică nu departe de Madrid, construită chiar de dictator, şi să-l reînhumeze într-un loc mai discret.

Cazul s-a transformat într-o dispută judiciară între guvern şi descendenţii lui Franco, cel care a condus cu mână de fier Spania din 1939 şi până la decesul său, în 1975.

Vaticanul, sub autoritatea căruia se află basilica, nu se opune exhumării şi s-a ţinut până acum la distanţă de acest subiect foarte sensibil din punct de vedere politic în Spania.

Tags: Carmen CalvoFrancoPedro SanchezRenzo Fratinispaniavatican
Categorii: Diaspora