Maduro și Guaido își dau mâna pentru rezolvarea coronacrizei din Venezuela

Publicat:

Guvernul preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro şi liderul opoziţiei, Juan Guaido, au încheiat un acord pentru a căuta împreună fonduri destinate luptei împotriva epidemiei de COVID-19, potrivit unui document citit la televiziunea oficială, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Cele două părţi propun să lucreze în manieră coordonată, în coordonare şi cu sprijinul Organizaţiei Panamericane a Sănătăţii (OPS), în căutarea de resurse financiare care să contribuie la întărirea capacităţilor de reacţie ale ţării’ în faţa epidemiei, se spune în textul citit marţi de ministrul comunicaţiilor, Jorge Rodriguez.


Citește și: Justin Trudeau a ezitat îndelung să răspundă la o întrebare legată de Trump

Acordul prevede măsuri ‘prioritare’ în combaterea epidemiei, precum detectarea cazurilor active de infectare, vigilenţa epidemiologică şi tratarea în timp oportun a bolnavilor.

OPS va primi ‘fonduri aprobate pentru ajutorul umanitar’, iar acordul va permite vărsarea de fonduri pentru combatarea epidemiei ‘în mâinile unor organisme internaţionale’, nu ale guvernului lui Maduro, afirmă comunicatul.

Acordul a fost semnat luni, la Caracas, de ministrul venezuelean al sănătăţii, Carlos Alvarado, de un delegat al parlamentului, Julio Castro, şi de un reprezentant al OPS.

La solicitarea AFP, OPS, cu sediul la Washington, a confirmat semnarea acordului şi a precizat că ‘ia măsuri pentru punerea sa în aplicare’, fără a oferi însă detalii.

Relaţiile dintre guvernul preşedintelui Maduro şi liderul opoziţiei Guaido sunt în mod obişnuit foarte tensionate.

Juan Guaido, preşedintele parlamentului, singura instituţie controlată de opoziţie, nu recunoaşte legitimitatea lui Maduro şi s-a proclamat în ianuarie 2019 preşedinte interimar al Venezuelei, fiind recunoscut de aproximativ 50 de state, începând cu SUA, care îl consideră pe Maduro dictator şi cer în mod deschis înlăturarea sa.

Citește și: Trump este criticat pentru o poză cu BIBLIA în mână

Venezuela a raportat oficial 1.819 cazuri de COVID-19 şi 18 decese, însă organizaţii internaţionale ca Human Rights Watch consideră că bilanţul real este mult mai grav.

Epidemia a lovit Venezuela pe fondul unei grave crize economice, cu inflaţie galopantă şi prăbuşirea serviciilor publice. Criza a provocat exodul a circa 5 milioane de venezueleni, potrivit ONU.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 9 august în Istorie

Evenimentele Zilei de 9 august în Istorie 9 august este a 221-a zi a calendarului gregorian și a 222-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei...

Horoscop 9 august 2024 

Horoscop 9 august 2024  Nativii din zodia Taur fac cheltuieli impulsive, în timp ce Leii sunt atenţi la nevoile lor din jur, potrivit stiripesurse. Horoscop...

‘Madame Web’ și un documentar despre Elizabeth Taylor, printre noutățile lunii august pe Max

'Madame Web' și un documentar despre Elizabeth Taylor, printre noutățile lunii august pe Max Ultima lună de vară transformă Max într-un adevărat hub al divertismentului....

Una dintre cele mai frumoase actrițe românce, rol principal într-un film britanic regizat de un star din seria ‘Harry Potter’

Una dintre cele mai frumoase actrițe românce, rol principal într-un film britanic regizat de un star din seria 'Harry Potter' Devenită celebră pentru rolul din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.