Magistrații Curții Constituționale au sistat procesul de examinare a sesizării fostului Partid Șor

Publicat:

Magistrații Curții Constituționale au sistat procesul de examinare a sesizării depusă de parlamentarii fostului Partid Șor, aflat în proces de lichidare. Motivul e legat de înregistrarea unei parități de voturi între magistrați.

CE S-A ÎNTÂMPLAT. Curtea Constituțională a sistat procesul de examinare a sesizării depusă de membrii fostului Partid Șor care au susținut că modificările Codului Electoral, care interzic conducerii formațiunii să candideze la alegeri pe o perioadă de la trei la cinci ani, sunt neconstituționale. Urmare a deciziei de astăzi a instanței, procesul nu va fi reluat, iar normele contestate rămân în vigoare.


Citește și : Gazele s-ar putea ieftini în R.Moldova

Președintele CC, Nicolae Roșca a anunțat că au fost două voturi pentru admiterea sesizării și alte două pentru respingerea ei. Astfel, procesul privind controlul constituționalității prevederilor art. 16 alin. 2 lit. e din Codul jurisdicției constituționale a fost sistat.

„Curtea Constituțională a constatat o paritate de voturi la adoptarea hotărârii. Examinarea constituționalității prevederilor se sistează”, se arată în hotărârea adoptată de CC.

La ședința din săptămâna trecută reprezentanții partidului Șor, scos în afara legii au cerut recuzarea președintelui Curții Constituționale, Nicolae Roșca, prezent la examinarea sesizării.

Cererea de recuzare a fost respinsă. Și asta pentru că dacă Nicolae Roșca va fi recuzat, ședința nu va fi deliberativă, la ședință rămânând doar trei judecători.

CONTEXT. Pe 31 iulie, deputații au aprobat în a doua lectură un proiect de lege prin care, membrii partidelor politice declarate neconstituționale nu vor putea fi aleși pe o perioadă de la trei la cinci ani de la pronunțarea hotărârii Curții Constituționale.

Citeşte şi: ONG-urile cer o pedeapsă disciplinară pentru Bolea

Ulterior, cinci deputați aleși pe lista Partidului Șor, scos în afara legii, au contestat la Curtea Constituțională modificările legislative care interzic persoanelor din conducerea formațiunii să candideze la alegeri, într-o perioadă de la trei până la cinci ani. Sesizarea a fost semnată de deputații Vadim Fotescu, Reghina Apostolova, Marina Tauber, Denis Ulanov și Petru Jardan.

CITESTE SI

Automobilele cu motor electric și cele hibrid, tot mai populare în R.Moldova

Automobilele cu motor electric și cele hibrid devin tot mai populare în Republica Moldova, iar în ultimii ani numărul acestora a crescut considerabil, potrivit...

Sute de cetățeni au vizitat Parlamentul cu ocazia Zilei Ușilor Deschise

  Toate grupurile de vizitatori au fost ghidate de către deputați și de funcționari publici, care au povestit detalii interesante din activitatea legislativului. Vizitatorii au...

CEC a aprobat două mesaje de interes public: un spot video și o broșură informativă

Comisia Electorală Centrală a aprobat două mesaje de interes public: un spot video și o broșură informativă, elaborate de autoritatea electorală în cadrul campaniei...

Octavian Țîcu: Reforma din justiție nu va avea efectul scontat atâta timp cât va exista instabilitate pe arena politică

Reforma sistemului de justiție este un eșec al guvernării, iar exponenții puterii trebuie să și-l asume. Este opinia istoricului Octavian Țîcu, fost deputat în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.