X

Mahathir Mohammad anunţă că ar putea rămâne premier timp de unul sau doi ani (Malaezia)

Nou alesul premier al Malaeziei, Mahathir Mohamad, în vârstă de 92 de ani, a declarat marţi că ar putea rămâne în funcţia de prim-ministru timp de un an sau doi şi ar putea avea un rol politic chiar şi după ce va renunţa la funcţie, relatează Reuters.

Coaliţia de opoziţie condusă de Mahathir, Pactul Speranţei, a obţinut o victorie spectaculoasă împotriva premierului care-şi încheie mandatul, Najib Razak (64 de ani), învingând coaliţia Frontul Naţional, care s-a aflat la putere de la declararea independenţei ţării în 1957 faţă de imperiul britanic.

Pactul Speranţei a obţinut 121 de mandate în parlament, care are 222 de deputaţi, respectiv majoritatea absolută pentru a forma un guvern. Frontul Naţional a obţinut doar 79 de mandate, faţă de 133 la alegerile precedente.

Mahathir a declarat că politicianul reformist Anwar Ibrahim va fi eliberat din închisoare miercuri, adăugând că acesta va juca acelaşi rol în coaliţie ca şi liderii celorlalte trei partide din alianţă, cu excepţia sa, care este premier.

Premierul malaezian a făcut aceste declaraţii în timpul unei videoconferinţe din Kuala Lumpur pentru ziarul Wall Street Journal.

Tags: Kuala LumpurMahathir MohamadMalaeziaNajib Razak
Categorii: Știrile zilei