Mahmoud Abbas, în campanie împotriva recunoaşterii Ierusalimului drept capitală a Israelului

Publicat:

Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, a contactat mai multe ţări arabe şi non-arabe pentru a evita ca SUA să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a avertizat că o astfel de decizie ar compromite procesul de pace pe care administraţia americană încearcă să-l impulsioneze, transmite duminică EFE. 

În acest sfârşit de săptămână, Abbas a vorbit la telefon cu lideri din Egipt, Iordania, Qatar, Franţa şi Turcia, după ce au circulat mai multe informaţii potrivit cărora preşedintele american Donald Trump ia în calcul recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului. Comunitatea internaţională nu a recunoscut niciodată Ierusalimul drept capitală a Israelului, nici anexarea părţii sale de est, în 1967. De altfel, palestinienii solicită ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului lor stat.


Purtătorul de cuvânt al lui Abbas, Nabil Abu Rudaina, a confirmat că Abbas a avut sâmbătă seară convorbiri telefonice cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, cu preşedinţii egiptean Abdel Fattah al-Sissi şi respectiv francez, Emmanuel Macron, şi cu emirul Qatarului, şeicul Tamim ben Hamad Al-Thani, despre implicaţiile unei astfel de decizii.

“În cadrul convorbirilor, s-a atras atenţia cu privire la mutarea ambasadei SUA la Ierusalim şi la recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului”, a declarat Abu Rudaina, într-un comunicat de presă difuzat de agenţia de ştiri Wafa.

În cadrul convorbirii telefonice cu Abbas, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a transmis liderului ANP că un stat palestinian independent trebuie să fie creat având Ierusalimul de Est drept capitală, a relatat duminică agenţia turcă Anadolu, citată de AFP. “Crearea unui stat palestinian independent şi suveran, cu Ierusalimul de Est drept capitală, este necesară pentru a asigura pacea şi stabilitatea în Orientul Mijlociu”, i-a spus Erdogan lui Abbas, potrivit unor surse prezidenţiale citate de Anadolu.

Mişcarea islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza şi este considerată organizaţie teroristă de către Israel, SUA şi Uniunea Europeană, a promis sâmbătă o nouă “intifada” dacă administraţia americană va pune în practică această promisiune făcută de Trump în timpul campaniei electorale pentru preşedinţia SUA de anul trecut.

Totodată, secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Abul Gheit, a avertizat SUA în legătură cu pericolul pe care l-ar putea antrena posibila recunoaştere a Ierusalimului drept capitala statului Israel, un pas care ar putea “încuraja extremismul şi violenţa”. În declaraţii făcute sâmbătă presei şi citate de EFE, Abul Gheit s-a declarat “profund preocupat” de intenţiile preşedintelui Trump de a transfera ambasada americană la Ierusalim şi a considerat “lamentabil” faptul că SUA nu ţin cont de “marile riscuri pentru stabilitatea din Orientul Mijlociu şi din întreaga lume”.

Şeful organismului panarab a atras atenţia că o astfel de decizie va avea “consecinţe uriaşe nu doar asupra situaţiei politice, ci şi la nivelul securităţii şi stabilităţii în regiune”. “Înainte am încurajat administraţia SUA să reia procesul politic, dar acum spunem foarte clar că un astfel de demers nu se justifică şi nu va servi păcii şi stabilităţii, ci nu va face altceva decât să încurajeze extremismul şi violenţa”, a comentat Abul Gheit.

Recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a statului Israel “serveşte intereselor unei singure părţi, guvernului israelian, care este ostil păcii”, a adăugat secretarul general al Ligii Arabe, care a dat asigurări că ţările arabe se află în contact pentru a-şi coordona răspunsul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.