Mahmoud Abbas critică standardele duble ale Occidentului

Publicat:

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a evidenţiat duminică “standardele duble” ale ţărilor occidentale, care se grăbesc să invoce dreptul internaţional pentru a impune sancţiuni Rusiei pentru invadarea Ucrainei, dar nu procedează similar în cazul Israelului pentru “crimele” comise în teritoriile palestiniene, transmite AFP, potrivit agerpres.

Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) nu a condamnat recenta invazia Ucrainei de către Rusia, ţară membră a Cvartetului pentru Orientul Mijlociu şi care recunoaşte oficial Palestina ca stat, spre deosebire de Statele Unite şi de majoritatea ţărilor europene.


Citeşte şi: Ucraina observă o regrupare a trupelor ruse desfăşurare pe teritoriul Belarusului şi se teme de o nouă ofensivă către Kiev – Black News

Această reticenţă i-a iritat pe diplomaţii occidentali din Ierusalim şi din teritoriile palestiniene. Mai multe surse diplomatice occidentale au confirmat AFP, sub condiţia anonimatului, solicitările adresate ANP – al cărei prim donator este Uniunea Europeană – de a condamna invadarea Ucrainei.

Duminică, în cadrul unei conferinţe de presă alături de şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, preşedintele ANP, care sâmbătă a împlinit 87 de ani, a evidenţiat “standardele duble” ale occidentalilor în dosarul Ucraina, comparativ cu cel al Teritoriilor palestiniene.

Amnesty International, Human Rights Watch şi ONG-ul israelian B’Tselem acuză Israelul că a instituit un regim de apartheid împotriva palestinienilor.

“Evenimentele actuale din Europa au scos la iveală standarde duble”, a afirmat Mahmoud Abbas.”În pofida crimelor ocupaţiei israeliene, care echivalează cu epurarea etnică şi discriminarea rasială şi care au fost recunoscute de organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului (…), nu găsim pe nimeni care să tragă la răspundere Israelul, care acţionează ca un stat deasupra legii”.

“Ceea ce se întâmplă în Palestina nu poate fi tolerat, dreptul internaţional nu poate fi încălcat şi ne întrebăm dacă dominaţia autorităţilor israeliene de ocupaţie asupra poporului palestinian, umilirea demnităţii acestuia şi încălcarea drepturilor sale legitime pot continua fără a se lua măsuri care să le pună capăt”, a adăugat Abbas.

Citeşte şi: Zelenski se declară deschis la compromisuri, dar cere Rusiei să-şi retragă trupele înaintea oricărui acord – Black News

În opinia unei foste membre a comitetului executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP), Hanane Ashraoui, refuzul palestinian de a condamna Rusia nu arată un sprijin explicit pentru Moscova, ci pune în lumină “ipocrizia” occidentalilor care au impus rapid sancţiuni Rusiei, dar nu şi Israelului pentru politica sa în Teritoriile palestiniene ocupate.

“Nu suntem de partea Rusiei, dar simţim o nedreptate”, a spus ea pentru AFP înaintea întrevederii Abbas – Blinken.

În 1967 Israelul a ocupat Cisiordania şi Ierusalimul de Est, sectorul palestinian al Oraşului Sfânt, pe care apoi l-a anexat. Statul evreu impune, de asemenea, de 15 ani, un blocaj Fâşiei Gaza. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.