Mai multe jihadiste sunt judecate pentru un atentat ratat în inima Parisului

Publicat:

Un atentat ratat în apropierea catedralei Notre-Dame, o urmărire de cinci zile şi un poliţist atacat cu cuţitul în urmă cu trei ani: procesul unui comando de femei jihadiste inspirate de un propagandist al grupării Stat Islamic (SI) se deschide luni la Paris, scrie AFP, potrivit agerpres.

Acest caz a relevat rolul activ al femeilor în jihad, gata să comită un atac în Franţa deoarece nu puteau pleca în Siria sau în Irak, adaugă sursa citată.


Citește și: Taifunul Tapah face ravagii în Japonia: 30 de oameni au fost răniți!

Astăzi în vârstă între 22 şi 42 de ani, femeile acuzate sunt suspectate că au vrut să comită atacuri în septembrie 2016 urmând sfaturile lui Rachid Kassim, un membru al SI care probabil a murit în Irak şi care va fi judecat în lipsă.

Rachid Kassim inspirase deja uciderea unui poliţist şi a soţiei acestuia la Magnanville (regiune pariziană) în iunie 2016, iar apoi, în iulie, a unui preot la Saint-Etienne-du-Rouvray, în Normandia.

În noaptea de 3 spre 4 septembrie 2016, după ce au trimis un video de revendicare lui Rachid Kassim, două dintre femeile acuzate, Ines Madani şi Ornella Gilligmann, au parcat, în faţa restaurantelor din apropiere de Notre-Dame, un Peugeot 607 plin cu şase butelii de gaz. După ce au stropit cu motorină maşina, ele au aruncat o ţigară, dar explozia nu s-a produs: acest carburant este foarte greu inflamabil, menţionează AFP.

Potrivit magistraţilor-instructori, “doar o proastă alegere a carburantului (…) a dus la eşecul tentativei lor” al cărei mod de operare “ar fi predispus la un masacru”.

Ornella Gilligmann a fost arestată pe 6 septembrie în sudul Franţei atunci când încerca să fugă, în timp ce Ines Madani, urmând sfaturile lui Rachid Kassim, s-a dus acasă la o altă femeie, Amel Sakaou.

Aceste două femei s-au întâlnit cu Sarah Hervouet, şi aceasta din urmă fiind îndrumată de jihadist prin intermediul mesageriei criptate. Pe 8 septembrie, ştiindu-se urmărite de poliţie, ele îşi părăsesc apartamentul înarmate cu cuţite de bucătărie.

Citește și: Hassan Rohani denunță prezenţa ‘forţelor străine’ în Golf

În parcare, Sarah Hervouet înjunghie un poliţist în civil aflat într-o dubă. Ines Madani este rănită la picioare de împuşcăturile unui poliţist.

În aprilie, Ines Madani a fost condamnată la opt ani de închisoare pentru că a incitat persoane dornice de jihad să se întoarcă în Siria sau să comită atacuri în Franţa şi în Belgia, între martie 2015 şi iunie 2016.

Procesul, care are loc în faţa unei curţi specializate pentru astfel de infracţiuni, ar urma să se încheie pe 11 octombrie. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.