Mai mulţi moldoveni au fost racolaţi de un stat terţ şi sunt acum cercetaţi pentru trădare de patrie şi spionaj

Publicat:

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova a anunţat joi, într-un comunicat postat pe pagina sa oficială, că persoane de origine moldoveană, care fuseseră racolate de un stat terţ, sunt cercetate pentru trădare de patrie şi spionaj, transmite agerpres.

Anunţul are loc în contextul în care Ministerul Apărării rus a difuzat de două ori joi – dimineaţa şi seara – două aşa-numite avertismente că Ucraina ar pregăti provocări în Transnistria, concentrându-şi forţe la graniţa cu această regiune separatistă din estul Republicii Moldova.


Citeşte şi: Adunarea Generală a ONU cere retragerea Rusiei din Ucraina – Black News

SIS a subliniat că, de comun acord cu Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, investighează o reţea de agenţi în care sunt implicaţi cetăţeni ai Republicii Moldova şi ai altui stat în acţiuni de trădare de patrie şi spionaj.

În curs de investigare sunt cinci cetăţeni moldoveni, dintre care doi au fost reţinuţi şi plasaţi în arest în decembrie 2022, iar ceilalţi trei au calitatea de suspecţi.

Ei au fost racolaţi de către reprezentanţi ai “serviciilor speciale dintr-un stat terţ, cu rol de asistare a acestora, rol descris în Codul penal ca acţiuni care ţin de ‘înfăptuirea activităţii duşmănoase împotriva Republicii Moldova’ – inclusiv acţiuni de destabilizare şi de schimbare a orânduirii constituţionale în stat, prin violenţă”, se arată în comunicatul SIS, care nu precizează care este acest stat terţ.

Potrivit legii penale din Republica Moldova, faptele de trădare de patrie sunt pedepsite cu închisoare de la 12 la 20 de ani.

În baza probelor acumulate, în vizorul SIS se află şi cetăţeni ai altui stat, cercetaţi pentru spionaj, care dirijau şi finanţau activităţile subversive ale suspecţilor.

Pentru acest gen de fapte ale cetăţenilor străini, Codul penal prevede pedepse cu închisoarea tot între 12 şi 20 de ani.

“Acţiunile sunt investigate începând din 2020 – atât acţiuni planificate, cât şi parţial realizate – care ţin de facilitarea transferurilor financiare, instigarea la ură interetnică, la destabilizarea situaţiei şi intoleranţă faţă de anumite categorii de cetăţeni, inclusiv recrutarea de persoane pentru participarea la proteste în masă, de natură să degenereze în acte de violenţă, în interesul unui stat străin”, anunţă SIS, care menţionează că investigaţiile în cazul acestei reţele de spionaj continuă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat recent că Ucraina ar fi interceptat un plan al Rusiei de a perturba situaţia politică din Republica Moldova, fapt despre care a informat-o pe Maia Sandu.

Ulterior, SIS a confirmat primirea informaţiilor respective de la partenerii ucraineni, menţionând că au identificat mai multe activităţi care ar avea ca scop “subminarea statului Republica Moldova”.

La 13 februarie, preşedinta Maia Sandu a spus că “declaraţia preşedintelui Zelenski despre planurile Federaţiei Ruse de destabilizare a Republicii Moldova a fost confirmată de instituţiile noastre”. Ea a mai declarat că “planul pentru perioada următoare presupune diversiuni cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici”.

“Prin acţiuni violente mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii ar urma să se forţeze schimbarea puterii de la Chişinău”, a declarat cu acel prilej Maia Sandu. Ea a menţionat că “în realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forţe interne în special pe grupări criminale cum ar fi formaţiunea ŞOR şi toate derivatele ei, pe unii veterani, foşti angajaţi ai forţelor de ordine şi pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu (Vladimir) Plahotniuc”.

Scopul acestor acţiuni, a spus Maia Sandu, “este schimbarea puterii legitime de la Chişinău pe una nelegitimă care să pună ţara noastră la dispoziţia Rusiei pentru a opri procesul de integrare europeană, dar şi pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei”.

Citeşte şi: Zelenski recunoaşte că situaţia militară din sudul Ucrainei este destul de periculoasă – Black News

Ministerul Apărării rus a transmis joi, în două rânduri, că Ucraina ar pregăti o provocare în regiunea transnistreană. Conform acestuia, s-ar planifica o invazie a regiunii, iar pentru aceasta soldaţii ucraineni “se vor echipa în uniforme ale personalului militar al Forţelor armate ale Federaţiei Ruse”. Autorităţile de la Chişinău au făcut apel la calm şi au îndemnat cetăţenii să urmărească sursele de informare oficiale şi credibile ale Republicii Moldova.

Avertismentele venite de la Moscova au provocat un sentiment de îngrijorare la Chişinău, întrucât a devenit deja un tipar ca Rusia să întreprindă acţiuni pe care le atribuie ca intenţii altei părţi, potrivit observatorilor moldoveni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.