Maia Sandu denunţă manifestaţii orchestrate de Rusia în Republica Moldova

Publicat:

Maia Sandu denunţă manifestaţii orchestrate de Rusia în Republica Moldova

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a denunţat marţi manifestaţii care, în opinia sa, sunt controlate de la distanţă de Moscova pentru a destabiliza ţara sa, unde forţele proruse plănuiesc să celebreze săptămâna aceasta un moment-cheie din istoria sovietică, relatează AFP.

Partidele proruse din Republica Moldova plănuiesc să celebreze la 9 mai victoria sovietică împotriva Germaniei naziste, un element central al discursului patriotic al Kremlinului, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

În aceeaşi zi, susţinătorii Maiei Sandu – a căror ambiţie este ca ţara lor să adere la UE – intenţionează să marcheze Ziua Europei, precizează AFP.

“Nu este nimic rău în a manifesta. Republica Moldova este o ţară democratică şi facem tot ce este necesar pentru a garanta libertatea de exprimare a cetăţenilor, indiferent dacă sunt sau nu de acord cu guvernul”, a declarat preşedinta moldoveană, aflată marţi într-o vizită oficială la Oslo.

“Este cu totul altceva când aceste evenimente sunt plătite din afara ţării şi când cei care ies în stradă nu sunt acolo cu propria agendă, ci cu agenda altcuiva”, a adăugat ea în cadrul unei conferinţe de presă.

Forţele proruse au anunţat recent, de la Moscova, crearea unei coaliţii sub egida oligarhului fugar Ilan Şor, condamnat în contumacie pentru fraudă, în vederea alegerilor prezidenţiale, preconizate să aibă loc la 20 octombrie.

De la invazia rusă în Ucraina, acest lider neoficial al opoziţiei proruse a organizat în mod regulat manifestaţii împotriva guvernului proeuropean la Chişinău şi în alte oraşe, pe fondul unor tensiuni în creştere între Rusia şi Republica Moldova.

“Rusia a încercat să destabilizeze ţara în trecut. Rusia a încercat să finanţeze manifestaţii în trecut”, a subliniat Maia Sandu, adăugând că instituţiile tinerei democraţii din Republica Moldova au rezistat.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

“Moldova este adeseori un teren de testare pentru instrumentele hibride ale Rusiei şi, ajutându-ne, partenerii noştri pot învăţa din experienţa noastră” şi se pot pregăti, a mai spus ea.

Premierul norvegian Jonas Gahr Store a anunţat marţi un ajutor suplimentar de 350 de milioane de coroane (30 de milioane de euro) pentru Republica Moldova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Maia Sandu, la întâlnirea cu diaspora din Frankfurt: „I-am îndemnat pe moldovenii de aici să participe la referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană”

Maia Sandu, la întâlnirea cu diaspora din Frankfurt: „I-am îndemnat pe moldovenii de aici să participe la referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană” Președintele Maia...

Cel mai mare producător și furnizor de gaze naturale din România a deschis o sucursală la Chișinău

Cel mai mare producător și furnizor de gaze naturale din România a deschis o sucursală la Chișinău Sucursala Romgaz din Chișinău a fost înregistrată joi...

Partide afiliate lui Șor, sancționate pentru abateri în finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale noi

Partide afiliate lui Șor, sancționate pentru abateri în finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale noi Câțiva concurenți electorali au fost sancționați de către CEC pentru...

Starea preşedintelui iranian Raisi, în continuare incertă după accidentul de elicopter;televiziunea de stat iraniană difuzează rugăciuni

Starea preşedintelui iranian Raisi, în continuare incertă după accidentul de elicopter;televiziunea de stat iraniană difuzează rugăciuni Căutări intense erau în desfăşurare duminică după-amiază în nord-vestul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.