X

Maia Sandu, despre informația privind vizita lui Ion Ceban la Moscova în ziua în care Rusia a invadat Ucraina

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, s-ar fi aflat la Moscova în ziua în care Rusia a pornit un război împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022. Președintele R. Moldova, Maia Sandu, a comentat această informație publicată de jurnaliștii de investigație din Estonia, menționând că nu vede de ce nu ar fi adevărată.

„Nu văd de ce asta nu ar fi adevărat. Nu este singura vizită la Moscova care nu a fost anunțată public. Nu pot să comentez exact pe acest caz, dar am văzut cât de greu domnul Ceban a revenit cu o condamnare a războiului din Ucraina. Știm cu toții că are/a avut relații cu Moscova. Probabil că sunt multe alte vizite despre care nu a vorbit public și ar fi trebuit s-o facă, pentru că este un lucru extrem de important în contextul în care în acea perioadă a început cel mai strașnic război pentru continentul și regiunea noastră din ultimii 70 de ani”, a spus Maia Sandu.

Citeşte şi: Vladimir Voronin ar fi fost internat în spital – Stiripesurse.md

Potrivit jurnaliștilor din Estonia, cu o zi înainte de începerea războiului în Ucraina, pe 23 februarie 2022, Ion Ceban ar fi zburat împreună cu soția sa la Moscova. Nu se știe cu cine s-a întâlnit Ceban și ce subiecte au fost discutate.

Soții Ceban ar fi avut bilete de avion de la Moscova la Bangkok pentru 26 februarie. Însă pe 25 februarie, Ion Ceban ar fi zburat singur de la Moscova la Sankt Petersburg, apoi la Berlin, iar de acolo s-ar fi întors în Moldova prin România, în noaptea de 26 februarie.

„Ceban ar fi putut spune că se afla într-o călătorie de afaceri la Moscova. (…) În schimb, Ceban a decis să păstreze secretul, ceea ce înseamnă că trebuie să fi avut un fel de agendă ascunsă cu rușii”, le-a declarat jurnaliștilor de la Delfi Valeriu Pașa, expert al comunității Watchdog.md.

„Din punctul de vedere al securității, situația din Moldova era atunci destul de grea. Planul rușilor era să cucerească rapid Odesa. De acolo, frontiera de stat a Moldovei este foarte aproape. Situația era critică pentru Moldova, deoarece dacă Rusia ar fi început rapid să se simtă confortabil în Ucraina, răsturnarea puterii de la Chișinău ar fi fost următorul pas”, a declarat pentru Delfi directorul Centrului Internațional de Studii pentru Apărare, Indrek Kannik.

Citeşte şi: Ce se mai aude despre televiziunile suspendate ale lui Șor și Plahotniuc

Potrivit lui Kannik, nu se știe dacă rușii aveau deja un plan clar pe cine să pună la putere în Moldova. „Totuși, rușii au învățat și au înțeles că nu vor mai câștiga cu politicieni complet corupți și proruși precum Victor Ianukovici în Ucraina sau Igor Dodon în Moldova”, a punctat acesta.

Autorii investigației spun că au cerut o reacție de la Ion Ceban, dar acesta nu le-ar fi răspuns la mesaje.

Tags: Maia Sandumoscovarazboirusiaucraina
Categorii: PoliticăȘtirile zilei