Maia Sandu, la summitul din Elveția: ‘Noi toți vrem pace. Pacea Ucrainei este pacea Moldovei’

Publicat:

Maia Sandu, la summitul din Elveția: ‘Noi toți vrem pace. Pacea Ucrainei este pacea Moldovei’

Președinta Maia Sandu participă la Summitul pentru pace în Ucraina, găzduit de Elveția. Ajunsă în Confederația Elvețiană, Sandu a transmis un mesaj „de reconfirmare a angajamentului ferm al R. Moldova pentru pace”. „Pacea Ucrainei este pacea Moldovei”, a specificat președinta.

Noi suntem astăzi aici pentru a vorbi despre pace. Noi toți vrem pace. Dar ce înseamnă cu adevărat pacea?


Știm în mod cert ce nu este pacea. Pacea nu înseamnă capitularea în fața agresorului. Ocuparea unor zone sau țări întregi nu înseamnă pace și nu poate să constituie niciodată fundamentul păcii, potrivit libertv.md.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Crede cineva aici – la această masă – că renunțarea la părți din țările Dumneavoastră ar putea aduce cu adevărat o pace durabilă?

Pacea trebuie apărată. De noi toți. Noi trebuie să construim o lume care să fie puternică și unită și care să susțină, activ, națiuni precum Ucraina în eforturile lor pentru pace și securitate.

Mă aflu astăzi în fața Dumneavoastră pentru a reafirma angajamentul de neclintit al Moldovei pentru restaurarea păcii în Ucraina și în Europa. O pace care respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Chiar dacă noi avem resurse limitate, avem o dorință puternică de a ajuta. Moldova a făcut pași importanți în conformitate cu formula de pace a Ucrainei.

În privința securității alimentare, noi facilităm exporturile de cereale din Ucraina către piețele globale, ceea ce este important îndeosebi pentru țările în care securitatea alimentară continuă să fie o îngrijorare majoră.

În privința măsurilor umanitare, noi am primit sute de mii de refugiați și ne-am alăturat eforturilor internaționale de a elibera copii ucraineni răpiți.

În privința justiției, noi ne-am alăturat registrului pagubelor al Consiliului Europei, pentru a ne asigura că Rusia va plăti reparații.

La fel de important este că noi ne consolidăm reziliența pentru a menține stabilitatea acasă și pentru a fi un vecin puternic și de ajutor pentru Ucraina, cu care avem o graniță de 1200 de kilometri.

Însă parcursul nostru nu este lipsit de provocări. Atacuri hibride, coordonate de Rusia și interpușii săi, continuă să ne pună la încercare, cu intenția de a ne submina democrația și de a interfera cu opțiunile noastre suverane la alegerile care urmează să aibă loc.

Dar noi nu am fost niciodată mai hotărâți să învingem. Noi înțelegem care este miza – pacea noastră, libertatea noastră, viitorul copiilor noștri.

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Pacea nu poate fi încorsetată în interiorul granițelor; ea trebuie să fie promovată și răspândită. De aceea, extinderea Uniunii Europene, în esență un proiect de pace, este cea mai bună investiție într-o pace și stabilitate durabile pe continentul european.

În încheiere, vreau să fiu clară: pacea Ucrainei este pacea Moldovei – și, în această lume interconectată, pacea globală nu poate exista fără aceasta. Numai uniți, pe toate continentele, putem să asigurăm un viitor pașnic pentru toți.

Слава Україні! ”, a spus Maia Sandu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO// Invazie de lăcuste în Moldova. Două focare au fost raportate la sud

Invazie de lăcuste în Moldova. Două focare au fost raportate la sud Două focare de lăcuste au fost depistate în raioanele Ceadîr-Lunga și Tararclia, anunță specialiștii...

Produse din cafea, retrase de pe piață, de teama unei toxine mortale

Produse din cafea, retrase de pe piață, de teama unei toxine mortale Sute de conserve de cafea fabricate de Snapchill au fost retrase din magazine,...

Luminița Odobescu ‘ţine spatele’ Moldovei la Luxemburg

Luminița Odobescu 'ţine spatele' Moldovei la Luxemburg Șefa diplomației române, Luminița Odobescu, a solicitat luni, la reuniunea miniștrilor de externe din cele 27 de state...

Zeci de cazuri de rujeolă la Sângerei. Niciun pacient nu a fost vaccinat

Zeci de cazuri de rujeolă la Sângerei. Niciun pacient nu a fost vaccinat Până la această oră, în focarul de rujeolă înregistrat în raionul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.