Maia Sandu: Sunt încă mulți procurori și judecători care vor să țină și justiția în glod, și țara

Publicat:

Maia Sandu: Sunt încă mulți procurori și judecători care vor să țină și justiția în glod, și țara

Președinta Maia Sandu a comentat scandalul cu demisia Tatianei Răducanu, menționând că „justiția noastră s-a înglodat”. „Dacă judecătorii și procurorii ar fi la fel de pasionați de lupta împotriva corupției, cum sunt pasionați de lupta împotriva evaluării, atunci am fi într-o situație mai bună”, a menționat șefa statului la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8.

„Eu înțeleg că justiția noastră s-a înglodat. Din păcate, sunt încă mulți procurori și judecători care vor să țină și justiția în glod, și țara. E clar că nu putem să constuim bunăstare în țară atâta timp cât nu scoatem în capăt cu reforma justiției, potrivit unimedia.info.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Această reformă este în atenție constantă. Dacă judecătorii și procurorii ar fi la fel de pasionați de lupta împotriva corupției, cum sunt pasionați de lupta împotriva evaluării, atunci am fi într-o situație mai bună”, a declarat Maia Sandu.

Parlamentul a luat act de cererea de demisie a Tatianei Răducanu din funcția de membră a Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor și a Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor. Două proiecte de hotărâre care prevăd acest lucru au fost adoptate, astăzi, 16 mai, de Legislativ.

Tatiana Răducanu a respins acuzațiile lansate de Procuratura Anticorupție și a explicat de ce a ajuns să demisioneze din comisiile de evaluare.

Fosta membră a comisiei de pre-vetting și evaluare a procurorilor a demisionat după o scrisoare apărută în spațiul public, semnată de Veronica Dragalin, prin care aceasta i-a informat pe mai mulți judecători, procuror și reprezentanți ai societății civile despre unele circumstanțe depistate într-o investigație care ridică suspiciuni privind presupuse acte de corupție în care ar fi fost implicată Răducanu. Procuratura Anticorupție a confirmat autenticitatea scrisorii și a venit cu mai multe precizări.

Maia Sandu a cerut Procuraturii Anticorupție să prezinte probe privind acuzațiile lansate în adresa Tatianei Raducanu, promovată chiar de șefa statului în funcții înalte în stat.

Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a cerut anularea tuturor deciziilor emise de Comisia Pre-Vetting și cea ce Vetting, după ultimele scandaluri legate de integritatea unor membri ale acestora: „Cei de la guvernare se tem de pușcărie și au angajat corupți ca să îi ajute să subjuge sistemul de justiție. Regret că toate aceste ilegalități și infracțiuni le-au camuflat în fața societății și partenerilor lor din occident drept o „reformă” a justiției”.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, susține că este „șocat” de scrisoarea semnată de Veronica Dragalin, care pune la îndoială integritatea Tatianei Răducanu, fosta membră a Comisiilor Pre-Vetting și Vetting. „Nu este secret că doamna Răducanu a fost promovată nemijlocit de președintă. Apare întrebarea pertinentă dacă Maia Sandu mai are dreptul moral să candideze pentru următorul mandat”, a menționat Susari.

Comisia Pre-Vetting și-a exprimat „speranța și așteptarea ca acuzațiile aduse împotriva Tatianei Răducanu să fie investigate minuțios de autoritățile naționale competente în deplină conformitate cu principiile unui proces echitabil, inclusiv prezumția nevinovăției”. Mai mult, membrii acesteia declară că-și vor continua activitatea, în pofida scandalului din justiție.

Despre demisia Tatianei Răducanu a anunțat președinta Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, Veronica Roșca.

Magistrata Victoria Sanduța a adresat mai multe întrebări deputatei PAS, Veronica Roșca, care a anunțat despre demisia Tatianei Răducanu, menționând că „indiferent cât de tare se opun corupții din sistem, procesul de evaluare a integrității procurorilor și judecătorilor va continua”. „Doamnă deputat, cine sunt corupții care au determinat-o pe doamna Răducanu să-și dea demisia? Cine și cui se opune?”, a întrebat judecătoarea.

Site-urile Centrului de Investigații Jurnalistice au fost blocate, după un atac cibernetic. Despre aceasta a anunțat jurnalista Cornelia Cozonac. „Noi lucram de ceva timp la o investigație legată de problemele de integritate ale Tatianei Raducanu, membră a comisiilor de Pre-Vetting și Vetting, care astăzi și-a dat demisia”, a scris aceasta pe rețele.

Tatiana Răducanu, propusă de fracțiunea PAS, a fost desemnată de Parlament membră în Comisia de evaluare externă a procurorilor pe 24 noiembrie 2023.

În 2021, noua componență a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), decretată de președinta Maia Sandu, unde se regăsea și Tatiana Răducanu a stârnit mai multe reacții, dar și critici printre taberele oponente politice.

Potrivit unor surse, Tatiana Răducanu ar fi mătușa omului de afaceri Alexandru Machedon, care a contribuit financiar în campania prezidențială, pentru președinta Maia Sandu. Tatiana Răducanu a fost vizată în mai multe investigații jurnalistice, pe motiv că ar fi dictat 7 decizii, în urma cărora Moldova a fost condamnată de CtEDO.

Ziarul de Gardă a scris că judecătoarea Tatiana Răducanu locuiește într-o casă cu două niveluri și mansardă, într-un cartier de lux din sectorul Râşcani al Capitalei. Locuința magistratului era estimată în acea perioadă la 6 milioane de lei. Tot atunci, jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au descoperit că în iulie 2013, proprietarul la Starnet, Alexandru Machedon, i-a donat rudei sale 10 mii de euro. Mai târziu, jurnaliștii de investigație au scris că cele 10 mii de euro sunt dividende pentru jumătatea de milion de euro pe care judecătoarea Tatiana Răducanu le are investite în compania Starnet.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Tatiana Răducanu a candidat, în 2019, la funcția de judecător la Curtea Constituțională dar nu a trecut concursul. Atunci Ministrul Justiției din Guvernul Sandu, actualul consilier prezidențial pe probleme juridice, Olesea Stamate, a spus că Tatiana Răducanu nu ar trebui să fie aleasă în această funcție din cauza dosarelor pierdute la CtEDO.

Tatiana Răducanu are o experiență vastă în domeniul justiției, fiind judecătoare de carieră. A fost judecătoare la Judecătoria Chișinău, Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție, membră a Colegiului disciplinar al judecătorilor și a Consiliului Superior al Magistraturii. Tatiana Răducanu a mai activat în calitate de membră a Comitetului European pentru Prevenirea Torturii și Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante și membră a Consiliului consultativ al Judecătorilor Europeni. De asemenea, a fost președintă a Consiliului de Administrare al Centrului de Resurse Juridice din Moldova și membră a Consiliului Suprem de Securitate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase De la independența sa acum peste treizeci de ani, Republica Moldova...

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului Săptămâna trecută, Parlamentul a fost gazda mai multor grupuri de elevi cu vârsta cuprinsă...

Ultima zi a recensământului populației

Ultima zi a recensământului populației Astăzi, 7 iulie, este ultima zi a recensământului populației. Conform datelor preliminare prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), în...

În posturile vamale, fluxul de trafic a constituit 12 228 de perfectări pe sensurile de intrare/ieșire în/din Republica Moldova

În posturile vamale, fluxul de trafic a constituit 12 228 de perfectări pe sensurile de intrare/ieșire în/din Republica Moldova Perioada: ora 07:00, data 06.07.2024 până...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.