Maia Sandu: Votul prin corespondență în SUA și Canada, un răspuns la solicitarea conaționalilor

Publicat:

Maia Sandu: Votul prin corespondență în SUA și Canada, un răspuns la solicitarea conaționalilor

Inițiativa de introducere a votului prin corespondență în Statele Unite ale Americii și Canada este un răspuns la solicitările conaționalilor din aceste țări, cărora le este greu să ajungă la secțiile de votare, afirmă președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că acest mecanism este unul verificat în țările cu democrații consolidate.

Dorința mea este să putem să aplicăm acest mecanism peste tot în lume, pentru că avem moldoveni cred că și în Australia, Noua Zeelandă și în alte locuri unde este foarte greu să deschidem secții de vot. Este probabil la latitudinea Comisiei Electorale Centrale să ne spună cât pot organiza în acest an. Trebuie să se pornească de la două lucruri: credibilitatea sistemului de vot în țările în care vrem să punem în aplicare acest mecanism și distanțele. De exemplu, în Statele Unite și Canada, de nenumărate ori, această problemă a fost spusă de diaspora de acolo”, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Galbur: „Reunificarea cu România – unica soluție”

Maia Sandu a precizat că există și un concept pentru votul electronic, însă această măsură necesită un sistem care să facă față potențialelor atacuri cibernetice.

Amintim că proiectul privind votarea prin corespondență, propus de deputați PAS, a fost supus consultărilor publice la începutul lunii martie. Inițiativa a fost criticată de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, în a căror opinie, aplicarea acestui sistem ar genera fraudarea alegerilor.

Citește și: Condițiile moderne de trai au ajuns la Cociulia

Și reprezentanții Asociației Promo-LEX s-au arătat îngrijorați de pilotarea acestei modalități alternative de vot doar în Canada și Statele Unite ale Americii, întrucât ar încălca egalitatea și universalitatea sufragiilor. Asociația consideră că votul prin corespondență ar trebui să fie disponibil pentru toți alegătorii care doresc să utilizeze această metodă alternativă de vot.

Proiectul urmează să fie discutat la următoarea ședință a Parlamentului, dar opoziția a anunțat că îl va ataca la Curtea Constituțională dacă va fi adoptat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Reacţia Israelului la moartea lui Raisi: „Nu am fost noi!”

Reacţia Israelului la moartea lui Raisi: „Nu am fost noi!” Israelul nu a fost implicat în niciun fel în moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi și a...

Acces limitat în spații publice. Zeci de delegații vin la Chișinău

Acces limitat în spații publice. Zeci de delegații vin la Chișinău În următoarele câteva  zile, accesul cetățenilor în anumite spații publice va fi limitat,...

Usatîi vrea „stare de urgență”: „Problemele sunt critice… ”

Usatîi vrea „stare de urgență”: „Problemele sunt critice... ” Fostul primar de Bălți, Renato Usatîi, consideră că în Republica Moldova se impune o nouă stare...

Comisia Europeană justifică ajutorul acordat Iranului pentru găsirea elicopterului prezidenţial

Comisia Europeană justifică ajutorul acordat Iranului pentru găsirea elicopterului prezidenţial Comisia Europeană a declarat luni că ajutorul pe care l-a oferit duminică eforturilor de căutare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.