X

‘Maidan-3’, noua campanie de dezinformare a Rusiei în Ucraina

‘Maidan-3’, noua campanie de dezinformare a Rusiei în Ucraina

Moscova a lansat „un plan de sabotaj, operaţiuni de informaţii şi provocări” pentru a „reduce sprijinul occidental” pentru Kiev, au transmis marţi mai multe servicii de informaţii ucrainene într-un comunicat.

Comitetul de Informații de pe lângă președintele ucrainean Volodimir Zelenski se așteaptă ca, în primăvară, să se încerce înlăturarea de la putere a șefului statului, a cărui legitimitate va fi pusă sub semnul întrebării, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și : America este principalul furnizor al Europei de ţiţei, motorină şi gaze naturale lichefiate

„Operațiunea specială Maidan 3“ va atinge punctul culminant în perioadamartie – mai 2024″ – se afirmă în declarația comitetului publicată pe canalulTelegram al Direcției Principale de Informații din subordinea Ministerului Apărării al Ucrainei.

Potrivit convingerilor comisiei, în săptămânile următoare vor exista „încercări de a incita conflicte, atât în ​​interiorul Ucrainei, cât și în alte părți ale lumii“, iar legitimitatea lui Zelenski după 20 mai poate fi pusă sub semnul întrebării.

Comitetul susține, de asemenea, că se intenționează „agitarea“ situației din Ucraina până în prima jumătate a lunii iunie, iar apoi provocarea unei înfrângeri militare Kievului, în estul țării.

„Principalele obiective ale inamicului sunt de a perturba mobilizarea ucraineană, de a răspândi dezinformarea despre incapacitatea Ucrainei de a câştiga, de a crea şi răspândi informaţii false despre «oboseala» Ucrainei în rândul partenerilor şi aliaţilor noştri”, au acuzat structurile citate. Confruntată de doi ani cu invazia rusă, Ucraina este îngrijorată de câteva luni de o reducere şi de întârzieri în livrările de ajutoare occidentale, pe fondul diviziunilor politice din Statele Unite – unde un nou sprijin rămâne blocat în Congres -, precum şi din cadrul Uniunii Europene.

Numele de cod al operațiunii Maidan 3, care vizează eliminarea conducerii Ucrainei, pare să fie o referire la revoluția istorică pro-europeană Maidan din 2014, în timpul căreia protestatarii l-au alungat de la putere pe președintele Viktor Ianukovici, susținut de Moscova.

În urmă cu 11 ani, pe 21 noiembrie 2013, mii de manifestanţi s-au adunat în Euromaidan pentru a protesta împotriva preşedintelui de atunci al Ucrainei, Viktor Ianukovici, care a refuzat, sub presiunea Moscovei, să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană.

Fostul președinte pro-rus Viktor Ianukovici a condus Ucraina din 2010 până în februarie 2014, când a fost răsturnat de la putere de revoluția portocalie.

Operațiune de destabilizare și în România

Ancheta în cazul „Stelele lui David“ din Franța a scos la iveală o rețea condusă de serviciile de securitate rusești care a desfășurat o campanie anti-NATO în Polonia, Letonia, Austria și România, scrie „Le Monde“.

Descoperirea, la sfârșitul lunii octombrie 2023, a unor Stele ale lui David pictate pe pereții din Paris și din anumite orașe din suburbii, urmată de arestarea unui cuplu moldovean prins în flagrant delict, a stabilit o tentativă de manipulare a opiniei publice franceze pe fundalul războiului dintre palestinienii din Hamas și Israel.

„Sponsorul“ acțiunii, Anatoli Prizenko, un alt moldovean cu domiciliul la Chișinău, a dat asigurări în mass-media franceze, fără a convinge, că intenția este de a sensibiliza Franța cu privire la pericolele antisemitismului.

O notă informativă a Direcției Generale pentru Securitate Internă (DGSI), trimisă Ministerului Afacerilor Externe și obținută de „Le Monde“, indică faptul că această operațiune „Stelele lui David“ a fost condusă de „Serviciul 5 al FSB“, responsabil cu operațiunile internaționale în cadrul serviciilor de securitate ruse. Această campanie de dezinformare s-a dovedit a fi doar un aspect al unei operațiuni mai ample de interferență în mai multe țări europene și în Republica Moldova.

Ancheta franceză a început în noaptea de 26 octombrie 2023, când două persoane au fost arestate în timp ce desenau Steaua lui David pe ziduri. Era vorba despre un cuplu de moldoveni, care au dezvăluit că au fost plătiți cu sume între 300 și 500 de euro, că li s-a plătit biletul de avion de la Chișinău la Paris Beauvais și că li s-au pus la dispoziție telefoane. Un al treilea bărbat de la fața locului le-a dat șabloanele și vopseaua de tip spray. El a fost cel care a făcut fotografiile pentru a le posta pe rețelele de socializare. Anchetatorii au observat că o a doua echipă „de infractori” a reușit să scape.

Citește și : Rusia a ocupat peste 300 de kilometri pătraţi din Ucraina în 2024

Toți cei reținuți au părăsit Franța fără incidente și s-au întors în Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă din Republica Moldova. Investigațiile DGSI au permis depistarea prezenței aceluiași cuplu în Franța, în perioada 25-30 septembrie 2023, când au distribuit pliante cu inscripția „Stop-NATO” și flyere anti-imigrație. Ministerul de Interne francez a dat asigurări că nu a avut cunoștință de aceste acțiuni la momentul respectiv.

Operațiunea „Steaua lui David” reprezintă doar o mică parte dintr-un plan mai mare, la nivel european, orchestrat de departamentul condus de Besseda.

Potrivit notei DGSI transmisă către Ministerul francez de Externe, campania de dezinformare menită să divizeze opinia publică și să slăbească guvernele a început în primăvara anului 2023 în Polonia. Serviciile de informații au remarcat că și în România se întreprind operațiuni similare, dar nu au reușit să identifice autorii. Austria se numără, de asemenea, printre țările vizate de FSB ca parte a acestei campanii ostile Alianței Atlantice.

Tags: dezinformarekievMaidan 3ucraina
Externe