Majoritatea francezilor au o părere negativă despre Europa – sondaj

Publicat:

Majoritatea francezilor au o părere negativă despre Europa – sondaj

Majoritatea francezilor exprimă sentimente negative faţă de Europa, fie de îngrijorare (46%), fie de furie (13%); 16% se declară indiferenţi şi doar un sfert dintre ei se declară încrezători (15%) sau optimişti (10%), potrivit unui sondaj Ifop comandat de publicaţia Ouest-France, relatează AFP.

Potrivit sondajului, publicat joi pentru a marca Ziua Europei, îngrijorarea este cea mai mare în rândul comercianţilor şi magazinelor (53%) şi al pensionarilor (50%). Majoritatea simpatizanţilor de dreapta şi de extremă dreapta (53%) se declară, de asemenea, îngrijoraţi. Cei mai supăraţi sunt în rândurile partidelor Reconquête (34%) şi Rassemblement National (23%), ambele de extremă dreapta, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Totuşi, majoritatea francezilor se declară mândri că sunt europeni, dar acest sentiment este în scădere, de la 68% în decembrie 2021 la 59% în aprilie 2024. În plus, tot mai puţini francezi văd efectele pozitive ale integrării europene pentru Franţa (50% faţă de 53% în martie 2017). Mai mult de jumătate dintre artizani şi comercianţi (53%) şi muncitori (51%) se simt rareori sau niciodată mândri de apartenenţa la Uniunea Europeană.

În timp ce 84% dintre alegătorii majorităţii prezidenţiale şi 71% dintre alegătorii de stânga îşi exprimă mândria, doar 36% dintre alegătorii Reconquête şi RN împărtăşesc acest sentiment.

Chiar şi în rândul francezilor care sunt mândri că sunt europeni, sentimentele de îngrijorare (43%) depăşesc încrederea (24%) şi optimismul (14%).

Respondenţii consideră, de asemenea, că anumite regiuni beneficiază mai mult de pe urma politicilor şi resurselor financiare ale UE. În proporţie de 70%, cred că este vorba de regiunea Île-de-France şi de zonele metropolitane (66%) care beneficiază cel mai mult. Majoritatea consideră că comunităţile rurale (64%), suburbiile dificile (63%) şi zonele periurbane (52%) nu beneficiază de aceste resurse. Cei chestionaţi îşi pun încrederea în primul rând în autoritatea locală (23%) şi în regiune (22%) pentru “a face faţă provocărilor viitorului”, doar 10% dintre ei citând Europa pe primul loc.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

În fine, ţările de care francezii se simt cel mai aproape sunt Spania (24%), Germania (23%), Belgia (18%) şi Italia (14%), toate celelalte ţări primind 3% sau mai puţin.

Sondajul a fost realizat prin telefon în perioada 4-13 aprilie şi online în perioada 17-25 aprilie, pe un eşantion de 4.821 de persoane, reprezentativ pentru populaţia franceză cu vârsta de 18 ani şi peste, prin metoda cotelor. Marja de eroare este cuprinsă între 1,8 şi 2,9 puncte procentuale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Propaganda rusă promovează ‘la greu’ o teorie a conspiraţiei privind moartea lui Raisi

Propaganda rusă promovează 'la greu' o teorie a conspiraţiei privind moartea lui Raisi Luni dimineață, autoritățile iraniene au confirmat moartea președintelui țării, Ebrahim Raisi, în...

Nina Costiuc s-ar fi aflat la volanul maşinii care s-a răsturnat la Ciocana

Nina Costiuc s-ar fi aflat la volanul maşinii care s-a răsturnat la Ciocana Primăriţa din Budești, Nina Costiuc, ar fi fost șoferița care a avut...

Operațiunea „Motociclistul”: sute de motocicliști amendați

Operațiunea „Motociclistul”: sute de motocicliști amendați Sute de motocicliști au fost sancționați de la începutul operațiunii „Motociclistul” – 8 aprilie. Citește și: Consilierii PAS cer atragerea...

Un elev de liceu a vrut să se sinucidă

Un elev de liceu a vrut să se sinucidă Un minor de 17 ani a fost transportat la spital, după ce acum câteva zile ar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.