X

Majoritatea în exerciţiu din Monaco câştigă toate locurile în legislativ

Lista Uniunea Naţională condusă de preşedinta în exerciţiu a Consiliului Naţional, parlamentul monegasc, Brigitte Boccone-Pages, a câştigat duminică toate cele 24 de locuri la alegerile legislative din Monaco marcate de o abţinere record de peste 42%, informează luni France Presse, potrivit agerpres.

Din cei aproximativ 38.000 de locuitori ai principatului, monarhie constituţională, doar 4.348 dintre cei 7.594 cu drept de vot s-au pronunţat pentru reînnoirea Consiliului Naţional, ai cărui membri sunt aleşi la fiecare cinci ani.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Turcia! Cel puţin 284 de oameni au murit – VIDEO – Black News

Lista Uniunea Naţională monegască, care a prezentat nu mai puţin de 13 consilieri în exerciţiu, a câştigat toate cele 24 de locuri alocate conform unui vot mixt cu un singur tur oferind 16 locuri listei majoritare, restul de 8 locuri fiind atribuite prin scrutin proporţional.

“Este o victorie clară”, a comentat pentru AFP David Wigno, responsabil cu relaţiile cu mass-media al listei Uniunea Naţională, subliniind că este pentru prima dată după reforma constituţională din 2002, care a mărit numărul de deputaţi la 24 de la 18, când o listă câştigă toate locurile.

De asemenea, este prima dată de la crearea Consiliului Naţional în 1911 când o femeie, Brigitte Boccone-Pages, fostă profesoară în vârstă de 63 de ani, “este aleasă preşedinte de către monegasci”, a subliniat Wigno. Dna Boccone-Pages îi succede la preşedinţia Consiliului lui Stephane Valeri, devenit preşedinte-delegat al prosperei Societe des Bains de Mer (SBM).

Cealaltă listă, “Noi idei pentru Monaco”, condusă deputatul în exerciţiu Daniel Boeri şi care a prezentat doar 14 candidaţi, nu a obţinut niciun loc. “Acesta este cel mai rău rezultat la care ne-am fi putut aştepta. Nu am reuşit să ne mobilizăm suficient’, a comentat Boeri, fost membru al majorităţii, intervievat de AFP.

Citeşte şi: Patriarhul Kirill a lucrat pentru KGB în anii ’70 – Black News

Alegerile au fost marcate de o prezenţă foarte scăzută care s-a situat la 57,26%. “Am fost afectaţi de o scădere semnificativă a participării”, a comentat Wigno, care o explică mai ales prin “absenţa unei fricţiuni electorale puternice”.

Din 1998, rata de participare la alegeri în principat nu a fost niciodată sub 70%, ajungând la 70,35% în 2013 şi 74,55% în 2018.

Tags: alegeriBrigitte Boccone-PagesConsiliul NaţionalMonaco
Categorii: Externe