Majoritatea în exerciţiu din Monaco câştigă toate locurile în legislativ

Publicat:

Lista Uniunea Naţională condusă de preşedinta în exerciţiu a Consiliului Naţional, parlamentul monegasc, Brigitte Boccone-Pages, a câştigat duminică toate cele 24 de locuri la alegerile legislative din Monaco marcate de o abţinere record de peste 42%, informează luni France Presse, potrivit agerpres.

Din cei aproximativ 38.000 de locuitori ai principatului, monarhie constituţională, doar 4.348 dintre cei 7.594 cu drept de vot s-au pronunţat pentru reînnoirea Consiliului Naţional, ai cărui membri sunt aleşi la fiecare cinci ani.


Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Turcia! Cel puţin 284 de oameni au murit – VIDEO – Black News

Lista Uniunea Naţională monegască, care a prezentat nu mai puţin de 13 consilieri în exerciţiu, a câştigat toate cele 24 de locuri alocate conform unui vot mixt cu un singur tur oferind 16 locuri listei majoritare, restul de 8 locuri fiind atribuite prin scrutin proporţional.

“Este o victorie clară”, a comentat pentru AFP David Wigno, responsabil cu relaţiile cu mass-media al listei Uniunea Naţională, subliniind că este pentru prima dată după reforma constituţională din 2002, care a mărit numărul de deputaţi la 24 de la 18, când o listă câştigă toate locurile.

De asemenea, este prima dată de la crearea Consiliului Naţional în 1911 când o femeie, Brigitte Boccone-Pages, fostă profesoară în vârstă de 63 de ani, “este aleasă preşedinte de către monegasci”, a subliniat Wigno. Dna Boccone-Pages îi succede la preşedinţia Consiliului lui Stephane Valeri, devenit preşedinte-delegat al prosperei Societe des Bains de Mer (SBM).

Cealaltă listă, “Noi idei pentru Monaco”, condusă deputatul în exerciţiu Daniel Boeri şi care a prezentat doar 14 candidaţi, nu a obţinut niciun loc. “Acesta este cel mai rău rezultat la care ne-am fi putut aştepta. Nu am reuşit să ne mobilizăm suficient’, a comentat Boeri, fost membru al majorităţii, intervievat de AFP.

Citeşte şi: Patriarhul Kirill a lucrat pentru KGB în anii ’70 – Black News

Alegerile au fost marcate de o prezenţă foarte scăzută care s-a situat la 57,26%. “Am fost afectaţi de o scădere semnificativă a participării”, a comentat Wigno, care o explică mai ales prin “absenţa unei fricţiuni electorale puternice”.

Din 1998, rata de participare la alegeri în principat nu a fost niciodată sub 70%, ajungând la 70,35% în 2013 şi 74,55% în 2018.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Reacţia Israelului la moartea lui Raisi: „Nu am fost noi!”

Reacţia Israelului la moartea lui Raisi: „Nu am fost noi!” Israelul nu a fost implicat în niciun fel în moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi și a...

Comisia Europeană justifică ajutorul acordat Iranului pentru găsirea elicopterului prezidenţial

Comisia Europeană justifică ajutorul acordat Iranului pentru găsirea elicopterului prezidenţial Comisia Europeană a declarat luni că ajutorul pe care l-a oferit duminică eforturilor de căutare...

Cinci zile de doliu naţional în Iran, prim-vicepreşedintele Mokhber desemnat preşedinte interimar

Cinci zile de doliu naţional în Iran, prim-vicepreşedintele Mokhber desemnat preşedinte interimar Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat luni cinci zile de doliu...

Noul preşedinte al Taiwanului a depus jurământul

Noul preşedinte al Taiwanului a depus jurământul Noul preşedinte al Taiwanului, Lai Ching-te, a depus luni jurământul la palatul prezidenţial din Taipei, alături de vicepreşedinta...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.