Majoritatea ţărilor europene încă nu recunosc în legislaţie că sexul fără consimţământ este viol ( Amnesty International)

Publicat:

Majoritatea ţărilor europene încă nu recunosc în legislaţie că sexul fără consimţământ este viol, transmite Amnesty International înainte de Ziua Internaţională a eliminării violenţei împotriva femeilor, marcată la 25 noiembrie, subliniind cum legislaţia defectuoasă şi cultura periculoasă a blamării victimei perpetuează impunitatea în Europa, potrivit Agerpres.

Într-un raport făcut public sâmbătă, Amnesty International analizează legislaţia privind violul în 31 de ţări. Pe baza analizei, organizaţia de apărare a drepturilor omului a stabilit că doar opt din aceste ţări au definiţii ale violului care să implice consimţământul, în timp ce marea majoritate recunosc violul numai când implică violenţă fizică, ameninţare sau coerciţie.


Citește și : Fratele preşedintelui hondurian, arestat la Miami pentru trafic de droguri

“Deşi mişcări precum #MeToo au inspirat multe femei să vorbească despre experienţele lor, este un fapt trist că violul rămâne extrem de puţin raportat în Europa. Teama femeilor de a nu fi crezute este confirmată iar şi iar, în contextul în care supravieţuitoare curajoase care caută justiţie au eşuat frecvent din cauza unor definiţii depăşite sau dăunătoare ale violului în legislaţie şi au fost tratate îngrozitor de reprezentanţii justiţiei”, a spus Anna Blus, cercetătoare a Amnesty pentru Europa de Vest şi drepturile femeilor.

“Legile au puterea de a permite să se facă justiţie şi de a influenţa atitudini. În mod repetat, studii arată că mulţi oameni consideră în continuare că nu este vorba de viol atunci când victima este sub influenţa alcoolului, când este îmbrăcată sumar sau când nu ripostează fizic. Sexul fără consimţământ este viol, punct. Până când guvernele nu vor face ca legislaţia să recunoască acest fapt simplu, autorii violurilor vor continua să rămână nepedepsiţi”, a afirmat ea.

Conform celui mai recent sondaj realizat de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA), una din 20 de femei din UE a fost violată de la vârsta de 15 ani – circa 9 milioane de femei în total. În ciuda acestor statistici şocante, puţine ţări europene tratează această infracţiune într-atât de serios pe cât ar trebui, conform Amnesty.

Din cele 31 de ţări europene acoperite de cercetarea Amnesty, numai Irlanda, Marea Britanie, Cipru, Germania, Islanda, Luxemburg şi Suedia definesc violul ca sex fără consimţământ. Suedia a schimbat definiţia numai în ultimele luni, ca răspuns la anii în care Amnesty şi alte organizaţii au făcut campanie pentru asta.

Celelalte ţări menţionate în cercetarea Amnesty sunt: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania şi Elveţia.

Citește și : Germania: Bundestagul aprobă un buget record pentru 2019

Toate aceste ţări au definiţii juridice ale violului bazate pe forţă, ameninţare cu forţa ori coerciţia sau incapacitatea victimei de a să apăra. Îngrijorător, notează Amnesty, unele ţări definesc sexul fără consimţământ ca fiind un delict separat şi mai neînsemnat, ceea ce transmite un mesaj puternic că ‘violul real’ apare numai când este folosită violenţa fizică.

În unele ţări, legile privind violul şi violenţa sexuală sunt concepute în termen de delicte legate de ‘onoare’ sau ‘moralitate’, sprijinind ideea că societatea are dreptul să controleze corpurile femeilor, mai atrage atenţia Amnesty.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.