Mâna dreaptă a lui Junker a ajuns într-o poziţie cheie la Bruxelles. Parlamentul European critică decizia

Publicat:

Comisia Europeană a dat asigurări că promovarea controversată a fostului şef de cabinet al preşedintelui Jean-Claude Juncker, germanul Martin Selmayr, în postul de secretar general al executivului comunitar, a fost ‘în deplină conformitate’ cu procedurile în vigoare, transmite AFP, potrivit agerpres.

Numirea fulger a lui Selmayr, mâna dreaptă a lui Juncker, în cea mai înaltă funcţie în administraţia de la Bruxelles, a fost criticată de Parlamentul European.


Citeşte şi: Evreii din Marea Britanie îl acuză pe Jeremy Corbyn că ‘ţine partea’ antisemiţilor

Eurodeputaţii au adresat 134 de întrebări Comisiei despre condiţiile în care s-a făcut această numire şi despre respectarea regulilor interne ale instituţiei.

Într-un răspuns de 80 de pagini, publicat duminică pe site-ul său, executivul UE dă asigurări că ‘decizia a fost luată de colegiul comisarilor în unanimitate, în deplină conformitate cu regulamentul intern şi cu regulile de procedură ale Comisiei’.

Criticile denunţă modul în care Selmayr a fost promovat în ziua de 21 februarie: într-o singură reuniune, el a fost numit mai întâi secretar general adjunct, iar după câteva minute, secretar general, când titularul postului, Alexander Italianer, şi-a anunţat plecarea.

Comisia a confirmat că preşedintele Juncker cunoştea din 2015 intenţia lui Italianer şi i-a împărtăşit-o lui Selmayr, dar a dezminţit că ar fi existat un plan pus la cale de preşedintele CE şi de şeful său de cabinet pentru a-l propulsa pe german în postul respectiv.

Citeşte şi: Preşedintele Academiei Americane de Film NEAGĂ acuzaţiile de hărţuire sexuală

În plus, menţionează Comisia, Selmayr nu a obţinut practic o promovare, rămânând la acelaşi grad.

Eurodeputata liberală Sophie in’t Veld a declarat recent că acest caz ‘distruge credibilitatea Uniunii Europene în calitate de campioană a integrităţii şi transparenţei’.

În ce-l priveşte, Jean-Claude Juncker, membru al Partidului Popular European, i-a avertizat joi pe liderii acestuia că va demisiona dacă Martin Selmayr va trebui să plece.

‘Dl Selmayr nu va demisiona pentru că sunt singurul în măsură să-i ceară să demisioneze’, a declarat Juncker a doua zi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.