Manifestaţie în Cipru împotriva închiderii temporare jumătate din punctele de trecere cu partea de nord a insulei

Publicat:

Poliţia cipriotă a folosit gaze lacrimogene sâmbătă în timpul unei manifestaţii împotriva închiderii temporare de către Cipru a jumătate din punctele de trecere cu partea de nord a insulei, ocupată de Turcia, pe fundalul luptei împotriva coronavirusului, relatează AFP, scrie agerpres.

Aproximativ 350 de ciprioţi au participat la o manifestaţie organizată în Nicosia de mişcarea cetăţenească Unite Cyprus Now, în timpul căreia derapajele au provocat patru răniţi în rândul poliţiei, care a răspuns cu o “utilizare limitată” a gazelor lacrimogene, potrivit unui purtător de cuvânt. Poliţia nu a raportat nicio arestare.


Citește și : O deputată iraniană a decedat din cauza coronavirusului

La 28 februarie, autorităţile cipriote au anunţat închiderea pentru o săptămână a patru din cele opt puncte de trecere cu partea de nord a insulei, aflată sub ocupaţia Turciei din 1974, “pentru un control sporit” în ţară, care nu a comunicat până acum niciun caz de infectare cu noul coronavirus. Dar joi, ministrul sănătăţii, Constantinos Ioannou, a declarat că măsura a fost prelungită până luni, înainte de o nouă evaluare a situaţiei.

Este prima dată când aceste puncte de trecere au fost închise de la deschiderea lor în 2003 de-a lungul “liniei verzi”, monitorizată de Misiunea Naţiunilor Unite în Cipru (Unficyp), care până acum a divizat în mod ermetic insula în două.

Sâmbătă, în jur de 200 de ciprioţi-greci şi 150 de ciprioţi-turci s-au adunat de o parte şi de alta a punctului de trecere de pe strada Ledra – unul dintre cele patru închise – situat în centrul capitalei Nicosia.

Tensiunea a crescut atunci când manifestanţii din partea cipriotă-turcă au încercat să străpungă un cordon de poliţie, a spus poliţia.

Republica Cipru – singura recunoscută de comunitatea internaţională şi membră a Uniunii Europene din 2004 – controlează două treimi din sudul insulei.

Autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) este recunoscută doar de Turcia, care susţine că a invadat treimea de nord a insulei ca reacţie la o lovitură de stat care viza reataşarea ţării de Grecia.

Citește și : Dispută în Grecia între medici şi Biserică pe tema coronavirusului

Niciun caz de coronavirus nou nu a fost detectat până acum în Turcia.

Luni, preşedintele RTCN, Mustafa Akinci, a criticat o “decizie unilaterală” şi a cerut revizuirea acesteia, în timpul unei convorbiri telefonice cu preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, care a spus că l-a informat pe omologul său despre închidere.

Convorbirile sub egida ONU între Anastasiades şi Akinci au fost suspendate din 2017.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.