Manifestaţii ale jurnaliștilor italieni după atacurile politice ale M5S

Publicat:

Sute de jurnalişti au manifestat marţi în mai multe oraşe din Italia pentru a apăra libertatea presei după atacurile recente ale viceprim-ministrului Luigi Di Maio (Mişcarea 5 Stele, antisistem), care i-a numit pe jurnalişti “şacali”, relatează France Presse, scrie Agerpres.

Manifestaţii au avut loc la Roma, Genova, Milano, Florenţa şi Perugia, la chemarea Federaţiei naţionale de presă (FNSI) şi a asociaţiilor regionale ale jurnaliştilor, sub sloganul “Giu la mani alla stampa” (“Luaţi mâna de pe presă”).


Citește și : Adjunctul Theresei May: Marea Britanie și Uniunea Europeană ar putea finaliza un acord pentru Brexit în 24 – 48 ore

Această mobilizare a urmat după comentariile virulente la adresa presei făcute sâmbătă de Luigi Di Maio după achitarea primarului M5S al Romei Virginia Raggi, urmărită penal doi ani şi acuzată de fals într-un caz legat de o procedură de angajare.

“Nu acceptăm că cineva să ne arate linia de urmat, să ne spună ce să scriem sau nu. Dacă facem greşeli, putem merge în faţa unui tribunal în procedură civilă sau penală”, a declarat Lazzaro Papagallo, preşedintele Asociaţiei de presă din Roma.

“Dacă jurnaliştii nu îşi fac datoria, există instanţe pentru a-i interpela, dar în mod sigur nu cu insulte şi ameninţări”, a spus Maria Teresa Cinanni, jurnalist al sindicatului Uil (Uniunea italiană a muncii) pentru regiunea Lazio.

Di Maio, liderul M5S, i-a numit sâmbătă pe jurnalişti “şacali vulgari”, denunţând o încrâncenare a presei timp de doi ani împotriva dnei Raggi.

Fostul deputat şi membru al partidului populist Alessandro Di Battista a mers chiar mai departe, calificându-i pe jurnalişti “adevărate târfe”.

Citește și : Comisia Europeană recomandă României să suspende imediat punerea în aplicare a legilor justiţiei

“Pentru a fi liberă, informaţia în Italia are încă mult de parcurs. Trebuie să fie liberă de orice conflict de interese”, a declarat marţi pe Facebook Luigi Di Maio.

“Libertatea de a informa nu este libertatea de a spune minciuni. Şi dacă există libertatea de a spune minciuni, atunci oamenii ca mine au dreptul să se apere”, a adăugat viceprim-ministrul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.