Marcel Spatari despre problema asistenților personali din Chișinău, între politică și politici sociale

Publicat:

Marcel Spatari despre problema asistenților personali din Chișinău, între politică și politici sociale

​​​​​​Comentând disputa dintre Primăria Chișinău și Guvern pe tema serviciului „Asistență personală”, ex-ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, spune, în podcastul Europei Libere „În esență…”, că politicul „exagerează” pe subiecte care pot fi rezolvate „la nivel tehnic.”  

Fost ministru în Cabinetul Gavrilița și unul dintre autorii reformei sistemului de asistență socială „Restart”, Marcel Spatari afirmă în ediția podcastului dedicată problemelor îngrijitorilor personali din Chișinău că „anumiți politicieni” exploatează situația din perspectivă politică, deși originea ei nu e politică, potrivit moldova.erupalibera.org.


Marcel Spatari susține că problemele trebuie rezolvate cât mai rapid, deoarece nu se poate „face politică din soarta oamenilor.”

Potrivit sursei citate, fostul ministru spune că nu are nimic în comun cu problema creată în mun. Chișinău și că situația cu asistenții personali se datorează unor decizii ale Consiliului Municipal Chișinău (CMC). Acestea, în opinia invitatului, ar fi „mai degrabă politice” și că „Direcțiile de asistență socială din Chișinău sunt victime ale acestor decizii.” Marcel Spatari afirmă că municipalitatea nu și-a motivat foarte bine deciziile.

Întrebat de ce s-a aplicat excepția în cazul Chișinăului și autonomiei găgăuze, administrațiile cărora sunt în opoziție cu guvernarea PAS, în cazul trecerii serviciilor „Asistență personală” în gestiunea Guvernului, ex-ministrul a afirmat că bugetele acestor două entități „sunt stabile, an de an, pe asistența socială”. În același timp, finanțarea asistenței sociale a mun. Bălți și a raioanelor „este puternic subvenționată din bugetul de stat”.

Cu referire la soluții, Marcel Spatari spune că e nevoie ca părțile să fie deschise la dialog. Primul pas ar fi ca municipalitatea să revină la situația de la începutul anului, adică să-și anuleze deciziile prin care s-au operat cu disponibilizări și tăierea salariilor îngrijitorilor personali. Dacă acest dialog nu va fi posibil, Spatari sugerează că Guvernul poate modifica mecanismul de finanțare [alocare de fonduri prin transferuri cu destinație specială, adică strict pentru servicii sociale] și să ia decizii pentru responsabilizarea Primăriei Chișinău.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt Clubul de cabaret Moulin Rouge din Paris, ale cărui pale emblematice ale morii de...

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.