X

Marea Britanie anunţă sancţiuni împotriva oligarhului rus Vladimir Potanin

Marea Britanie a anunţat miercuri sancţiuni împotriva lui Vladimir Potanin, al doilea cel mai bogat om din Rusia, şi a altor membri din cercul de apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, ca represalii pentru invazia rusă din Ucraina, relatează AFP, potrivit agerpres

În vârstă de 61 de ani, Vladimir Potanin este unul dintre cei mai puternici şi cunoscuţi oligarhi ai Rusiei. Apropiat al lui Vladimir Putin, el a fost în 2021 a doua cea mai bogată personalitate din Rusia, cu o avere estimată la 27 de miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes.

Citește și : Medvedev: Orice încercare de intruziune în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial

El este proprietarul şi fondatorul fondului de investiţii Interros, care a cumpărat banca rusă Rosbank după vânzarea acesteia de către Société Générale, care era acţionar majoritar.

“Atâta vreme cât Putin va continua atacul său îngrozitor asupra Ucrainei, vom folosi sancţiunile pentru a slăbi maşinăria de război rusă”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic, într-un comunicat.

Noile sancţiuni anunţate miercuri – îngheţarea activelor şi interdicţia de a rămâne pe teritoriul britanic – o vizează şi pe Anna Ţivileva, o verişoară a lui Vladimir Putin, care conduce grupul minier JSC Kolmar Group. Soţul ei, Serghei Ţivilev, şi compania ei au fost, de asemenea, sancţionaţi.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina pe 24 februarie, Londra a sancţionat peste 1.000 de persoane şi 120 de companii.

Citește și : Un politician proeminent din opoziția rusească, reținut la Moscova

 

Tags: marea britanieRosbankrusiaVladimir PotaninVladimir Putin
Categorii: Diaspora