Marea Britanie : Theresa May face apel la o “nouă cultură a respectului” în viaţa publică britanică

Publicat:

Premierul britanic Theresa May a făcut apel luni la o “nouă cultură a respectului” în viaţa publică britanică, în contextul scandalului de hărţuire sexuală în care au fost acuzaţi o întreagă serie de politicieni, inclusiv din cabinetul pe care îl conduce May, transmite agerpres .

“Dezvăluirile din ultimele săptămâni au fost profund îngrijorătoare şi au creat în mod firesc nelinişte în rândul opiniei publice. Femeile şi bărbaţii ar trebui să-şi poată desfăşura activitatea fără ameninţarea sau teama că pot fi hărţuiţi sau intimidaţi”, a afirmat şefa guvernului britanic într-un discurs rostit cu prilejul conferinţei anuale a Confederaţiei industriei britanice.


“Însă pentru prea mult timp cei puternici au putut să abuzeze de puterea de care dispun, iar victimele lor nu s-au simţit în stare să ia atitudine”, a spus May.

Citiți și : Secretarul general al NATO , Jens Stoltenberg, ar putea rămâne la conducerea alianței pana în 2019

Premierul britanic, care a îndemnat parlamentul să adopte măsuri mai severe în vederea anchetării acuzaţiilor de hărţuire, urma să se întâlnească în seara zilei de luni cu lideri ai opoziţiei pentru a discuta eventuale măsuri în acest sens.

“Trebuie să instituim o nouă cultură a respectului care să se afle în centrul vieţii noastre publice”, a notat Theresa May.

Este vorba de o cultură în care “fiecare să poată avea încrederea că lucrează într-un mediu sigur, în care să se poată formula plângeri fără a întâmpina prejudecăţi, iar victimele să ştie că plângerile lor vor fi examinate într-un mod adecvat”, a explicat ea.

În egală măsură, este important “să nu fie afectate carierele oamenilor din cauza unor zvonuri nefondate vehiculate online”, a adăugat Theresa May în discursul său.

Duminică, ministrul de interne britanic, Amber Rudd, a afirmat că scandalul privind hărţuirea sexuală care zguduie clasa politică a ţării reprezintă “un punct de cotitură” care va permite “să se facă curăţenie” la Westminster.

Apărut în contextul afacerii Harvey Weinstein, producător hollywoodian acuzat de viol şi de alte abuzuri, scandalul sexual din Marea Britanie este alimentat zilnic de noi acuzaţii la adresa unor oameni politici, fragilizând guvernul conservator al premierului Theresa May tocmai în momentul în care acesta se află angajat în negocieri cruciale cu Bruxellesul pe tema Brexitului.

Ministrul britanic al apărării, Michael Fallon, a anunţat miercuri că demisionează după ce a fost acuzat că a atins în mod nepotrivit o ziaristă în 2002, în timp ce o altă jurnalistă a declarat că, în 2003, Fallon s-a aruncat asupra ei şi a încercat s-o sărute. Alţi doi membri ai guvernului, vicepremierul Damian Green şi secretarul de stat pentru comerţ internaţional, Mark Garnier, sunt acuzaţi de hărţuire. Şi trei deputaţi conservatori fac obiectul unei anchete a partidului după introducerea unui nou cod de conduită internă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sergiu Prodan: ‘Vom căuta și alte căi de a susține și a încuraja industria de film din R.Moldova’

Sergiu Prodan: 'Vom căuta și alte căi de a susține și a încuraja industria de film din R.Moldova' Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, salută rezultatele Concursului...

Evenimentele Zilei de 17 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 17 iulie în Istorie 17 iulie este a 198-a zi a calendarului gregorian și a 199-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Două eleve din Soroca au obținut câte o bursă în cadrul concursului ‘Jurnalismul Civic pentru Schimbare’

Două eleve din Soroca au obținut câte o bursă în cadrul concursului 'Jurnalismul Civic pentru Schimbare' Două eleve din Soroca, Mihaela Melnic și Ecaterina Muntean,...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.