Marea Chinei de Sud revendicată de China, motiv de dispută de ţările riverane

Publicat:

Filipinele vor adresa un protest diplomatic Chinei, în timp ce Manila este preocupată de o posibilă repunere în discuţie de către Beijing a unei promisiuni de a nu militariza o mică insulă disputată în Marea Chinei de Sud, relatează marţi AFP.

China revendică din motive istorice majoritatea acestei zone maritime unde ţările riverane au pretenţii rivale. Ea a consolidat recifele pe care le controlează pentru a construi acolo instalaţii, mai ales militare (aerodromuri, armamente), conform agerpres .


Marţi, ministrul filipinez al apărării Delfin Lorenzana a declarat că Manila investighează asupra unor rapoarte recente în legătură cu activităţile Chinei pentru a instala o bază militară pe insula artificială construită Fiery Cross Reef (numită “Yongshu” în China), revendicată de asemenea de Filipine şi Vietnam.

Citește și : Marea Britanie ar putea avea o ieșire din UE fără niciun acord privind Brexit-ul

În decembrie, centrul de studii american AMTI (Asian Maritime Transparency Initiative) a publicat un raport potrivit căruia China a continuat în 2017 proiectele sale în Marea Chinei de Sud în ciuda revendicărilor rivale ale ţărilor vecine (Filipine, Vietnam, Malaezia, Brunei).

Potrivit acestui raport, cele mai importante construcţii au fost realizate pe Fiery Cross, unde lucrările s-ar fi extins pe aproximativ 110.000 m2.

Potrivit lui Lorenzana, Beijingul a asigurat că nu va militariza recifele şi că acţionează “numai în scopuri paşnice precum turismul”, “dar dacă este adevărat şi putem dovedi ca au instalat soldaţi şi arme (…), ar fi o încălcare a ceea ce au spus”.

Întrebat despre preocupările filipineze, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lu Kang, a declarat că China “desfăşoară activităţi paşnice de construcţie pe propriul teritoriu” şi că Beijingul “are nevoie să construiască echipamente de apărare teritorială necesară”.

Manila a fost ani de zile adversarul cel mai fervent al expansionismului chinez în Marea Chinei de Sud, obţinând chiar în 2016 o decizie a Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga, care a considerat ilegale revendicările Beijingului.

Curtea a fost sesizată de Benigno Aquino, predecesorul actualului preşedinte Rodrigo Duterte care, în schimb, încearcă să dezamorseze tensiunile cu Beijingul asupra Mării Chinei de Sud pentru a beneficia de relaţii economice îmbunătăţite.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut,...

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova Trei biblioteci școlare vor fi modernizate și...

Un an de la atacul Hamas în Israel – Stupefiaţi, solidari, divizaţi: israelienii sunt încă zdruncinaţi de şocul din 7 octombrie

Un an de la atacul Hamas în Israel - Stupefiaţi, solidari, divizaţi: israelienii sunt încă zdruncinaţi de şocul din 7 octombrie La un an după...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.