Mariano Rajoy spune că va împiedica formaţiunile separatiste să câştige alegerile regionale

Publicat:

Şeful guvernului spaniol Mariano Rajoy a afirmat marţi că va depune eforturi ca separatiştii catalani să piardă alegerile regionale prevăzute la 21 decembrie şi a lansat un apel la o participare ‘masivă’ la vot, relatează France 24.

‘Vom lucra pentru ca formaţiunile separatiste să nu câştige’, a declarat liderul conservator în cadrul unui interviu la postul de radio COPE, în timp ce partidele politice din Catalonia îşi pregătesc săptămâna aceasta listele electorale.


Aceste alegeri fac parte din măsurile anunţate de guvernul spaniol în contextul plasării sub tutelă a Cataloniei, decisă la 27 octombrie, după proclamarea independenţei de către parlamentului catalan, imediat ulterior dizolvat, în timp ce guvernul regional a fost demis.

Citeşte şi: Tot mai multe guverne folosesc reţelele sociale ca instrument de manipulare

Rajoy a lansat un ‘apel la o participare masivă’ la vot, pentru ca partidele favorabile menţinerii Cataloniei în Spania să poată să câştige. Formaţiunea sa, Partidul Popular (PP) s-a situat pe poziţia a cincea în cadrul ultimelor alegeri regionale în Catalonia în 2015.

Rajoy a explicat că aceste alegeri sunt organizate pentru a permite “stoparea aplicării” articolului 155 din Constituţie, care permite punerea sub tutelă a Cataloniei. Cu toate acestea, el a lăsat să planeze îndoiala cu privire la termenul exact al unei decizii în acest sens, subliniind că învingătorul scrutinului – indiferent care va fi el – ‘va trebui să respecte legea’.

Opt din cei 14 membri ai guvernului catalan separatist destituit se află în arest provizoriu în cadrul unei anchete pentru rebeliune, nesupunere şi deturnare de fonduri publice. Liderul separatist catalan destituit Carles Puigdemont, aflat în prezent la Bruxelles şi convocat de justiţia spaniolă, intenţionează să candideze la alegeri în fruntea unei liste intitulate ‘Împreună pentru Catalonia’.

Citeşte şi: Decizie neaşteptată la Washington: Pensia foştilor preşedinţi este diminuată semnificativ

Toţi foştii lideri catalani, inclusiv cei care sunt încarceraţi, “pot candida pentru alegeri, deoarece nu au fost declaraţi neeligibili”, a declarat Rajoy. Cu toate acestea, ei au fost “delegitimizaţi politic” pentru că i-au “înşelat pe cetăţenii Cataloniei”, susţinând, de exemplu, că întreprinderile nu vor pleca şi că Europa va susţine cauza secesionistă, a declarat şeful guvernului spaniol.

Peste 2.400 de întreprinderi s-au relocat în afara regiunii după referendumul privind autodeterminarea la 1 octombrie, ce fusese interzis de Madrid. Prognoza privind creşterea pentru anul 2018, scăzută la 2,3% din cauza crizei catalane, ar putea fi de 3% dacă situaţia se normalizează, a mai spus Rajoy.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.