Marile case de discuri au deschis un proces împotriva serviciilor care generează cântece cu ajutorul AI

Publicat:

Marile case de discuri au deschis un proces împotriva serviciilor care generează cântece cu ajutorul AI

Marile case de discuri au deschis luni un proces împotriva a două start-upuri specializate în inteligenţa artificială (AI) muzicală, acuzându-le că au utilizat cântece protejate prin legea drepturilor de autor pentru a-şi pune la punct tehnologiile, adăugându-se astfel la numeroasele plângeri similare depuse de alţi artişti împotriva companiilor de AI generativă, informează AFP.

Recording Industry Association of America (RIAA), care reprezintă interesele unor case de discuri majore, precum Sony Music Entertainment, Universal Music Group (UMG) şi Warner Records, a depus o plângere separată împotriva Suno şi Udio, două servicii online care permit generarea de muzică pornind de la o simplă cerere formulată în limbaj curent („prompt”), potrivit stiripesurse.


Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

Cele două „servicii fără licenţă pretind că este „corect” să copieze munca unui artist şi să o exploateze pentru profitul lor fără consimţământ şi fără plată”, a declarat CEO-ul RIAA, Mitch Glazier, citat într-un comunicat.

Ei întârzie promisiunea unei AI cu adevărat inovatoare pentru noi toţi”, a continuat el, subliniind că asociaţia sa „colaborează deja cu dezvoltatori responsabili pentru a construi instrumente AI concepute pentru a fi durabile, centrate pe creativitatea umană şi care oferă control artiştilor şi autorilor-compozitori”.

Nici reprezentanţii Suno, nici cei de la Uncharted Labs, dezvoltatorul serviciului Udio, nu au dat curs deocamdată invitaţiei transmise de AFP de a face declaraţii pe această temă.

Numeroşi autori, artişti vizuali, ingineri şi jurnalişti au depus plângeri începând de anul trecut împotriva unor companii de AI generativă, acuzându-le că se folosesc de creaţiile lor sau de munca lor pentru a antrena modele de AI capabile să reproducă texte, imagini, coduri informatice şi informaţii la cerere.

Subiectul s-a aflat şi în centrul unei greve istorice a scenariştilor şi actorilor de la Hollywood în vara şi toamna anului trecut şi a blocat recent negocierile dintre UMG şi TikTok, începute pentru semnarea unui nou acord de licenţă.

După un impas de trei luni, reţeaua de socializare şi-a luat angajamentul la începutul lunii mai de a retrage de pe platforma sa orice conţinut neautorizat ce a fost generat de AI.

În aprilie, peste 200 de artişti de renume, inclusiv starurile Billie Eilish, Nicki Minaj, Katy Perry şi Smokey Robinson, au cerut într-o scrisoare deschisă o protecţie mai bună a creaţiei şi a drepturilor de autor „împotriva utilizării prădătoare de către AI pentru a fura vocile” profesioniştilor din industria muzicală.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

Luna trecută, Sam Altman, directorul liderului din sectorul inteligenţei artificiale generative, OpenAI, a prezentat scuze publice actriţei Scarlett Johansson, care l-a acuzat că i-a copiat vocea pentru noul model vocal al ChatGPT.

Actriţa americană a relatat într-un comunicat de presă că i-a refuzat directorului Sam Altman dreptul de a îi utiliza vocea şi s-a declarat „şocată” de puternica asemănare dintre vocea ei şi cea a modelului AI în timpul unei demonstraţii online. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Situația la frontieră în ultimele 24 de ore

Situația la frontieră în ultimele 24 de ore Inspectoratul General al Poliției de Frontieră informează că în ultimele 24 de ore, prin punctele de trecere a...

VIDEO – Bebelușul care îi depășește pe Mozart și Liszt! Încă în scutece, dar cântă la pian ca un virtuoz

VIDEO - Bebelușul care îi depășește pe Mozart și Liszt! Încă în scutece, dar cântă la pian ca un virtuoz Deși e doar un bebeluș...

Astăzi, 30 iunie în Republica Moldova este marcată Ziua Națională a Portului Popular

Astăzi, 30 iunie în Republica Moldova este marcată Ziua Națională a Portului Popular Ziua Națională a Portului Popular este sărbătorită duminică, 30 iunie, în Republica...

Zelenski și-a reînnoit apelul la arme cu rază lungă de acțiune și apărare aeriană

Zelenski și-a reînnoit apelul la arme cu rază lungă de acțiune și apărare aeriană Președintele ucrainean Volodimir Zelensk și-a reînnoit apelul pentru mai multe arme...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.