X

Marina Albu: Guvernul trebuie să ofere mai mult sprijin financiar Grupurilor de Acțiune Locală

Marina Albu: Guvernul trebuie să ofere mai mult sprijin financiar Grupurilor de Acțiune Locală

Guvernul Republicii Moldova trebuie să ofere mai mult sprijin financiar Grupurilor de Acțiune Locală (GAL), întrucât 5% din Fondul Național de Dezvoltare Agricolă și Rurală, fonduri alocate în acest sens, este o sumă mult prea mică. Opinia aparține președintei Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală LEADER, Marina Albu, și a fost făcută în cadrul dezbaterii publice „Abordarea LEADER în România și Republica Moldova, schimb de experiență, transfer de bune practici”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit președintei LEADER, în prezent, GAL-urile acoperă 50% din teritoriul țării, însă această acoperire ar trebui extinsă, astfel încât toate localitățile rurale să beneficieze de sprijin.

Rețeaua Națională LEADER este o asociație care susține și reprezentă interesele Grupurilor de Acțiune Locală, contribuind la dezvoltarea zonelor rurale din Republica Moldova. Președinta LEADER spune că GAL-urile acoperă astăzi jumătate din teritoriul țării, cei mai mulți membri ai acestor entități fiind întreprinderi și asociații care contribuie la dezvoltarea și modernizarea localităților, potrivit ipn.md.

Citeşte şi : Pandemia covid-19 a scăzut speranţa de viaţă cu aproape doi ani în perioada 2019-2021

„Acoperirea este de peste 50% din teritoriul țării, peste un milion din populația țării, acoperim 478 unități administrativ-teritoriale, 783 de sate. În cadrul grupurilor de acțiune locală avem peste 1500 de membri. Acești 1500 de membri care reprezintă comunitățile locale rurale în mare parte sunt persoane juridice, instituții, întreprinderi, autorități publice locale, dar sunt și persoane fizice, lideri activi ai comunităților. Procesul de inițiere/creare a GAL-urilor a fost lansat în 2017 și astăzi avem această acoperire de peste 50%. GAL-urile nu dispar, ci se consolidează. Dacă avem GAL-uri care au nevoie de dezvoltare, noi le acordăm asistență în acest sens. Deoarece considerăm că trebuie să tindem spre acea acoperire teritorială care este în România de 98%”, a spus președinta Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală LEADER, Marina Albu.

Președinta LEADER a explicat că GAL-urile reprezintă un parteneriat instituționalizat al reprezentanților sectorului public, civic și antreprenorial. Marina Albu spune că pentru a extinde rețeaua de GAL-uri în Republica Moldova este necesar un sprijin financiar sporit și din partea statului.

„Și celelalte localități din Republica Moldova sunt dornice să preia această abordare. Noi, ca rețea care oferă asistență, suntem sunați frecvent de reprezentanții satelor noastre cu rugămintea de a-i susține în procesul de creare a unui GAL, însă trebuie să avem o perspectivă de finanțare sustenabilă pentru aceste grupuri de acțiune locală. Astăzi în Republica Moldova unica sursă sustenabilă de finanțare este programul LEADER, implementat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, care alocă 5% din Fondul Național de Dezvoltare Agricolă și Rurală pentru programul LEADER. Însă 5% nu sunt suficiente pentru finanțarea numărului existent de GAL-uri, nemaivorbind de un număr suplimentar. Sperăm că în următorii ani vor fi identificate resurse suplimentare ca să putem susține GAL-urile existente, dar să oferim posibilitatea și altor localități rurale să implementeze acest mecanism. Deoarece nu trebuie să existe abordare discriminatorie”, a mai spus Marina Albu.

Citeşte şi : Parlicov: Gazul rusesc ar putea ajunge în R.Moldova prin Turcia și prin gazoductul transbalcanic în regim revers

Dezbaterea publică: „Abordarea LEADER în România și Republica Moldova, schimb de experiență, transfer de bune practici” este ediția a cincea din cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestei dezbateri nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Tags: Marina AlbuMoldova
Economie