Marine Le Pen, judecată la Paris pentru utilizare abuzivă a fondurilor parlamentare europene
Marine Le Pen, liderul formațiunii de extremă dreapta Reunirea Națională (RN) din Franța și candidată la președinție, se află sub acuzația de utilizare abuzivă a fondurilor parlamentare europene.
Procesul are loc la Paris și implică, de asemenea, peste 20 de membri ai partidului, care sunt acuzați că au angajat asistenți plătiți pentru activități legate mai mult de afacerile interne ale RN decât de îndatoririle parlamentare. Dacă va fi găsită vinovată, Le Pen ar putea fi supusă unor amenzi și ar putea înfrunta o pedeapsă cu închisoarea, ceea ce i-ar putea afecta serios ambițiile sale prezidențiale, inclusiv o eventuală neeligibilitate pentru candidatură pe o perioadă de până la 10 ani, conform surselor BBC.
Le Pen a negat acuzațiile, iar purtătorul de cuvânt al partidului, Laurent Jacobelli, a declarat că vor dovedi că asistenții pot lucra atât pentru Parlamentul European, cât și pentru activitățile partidului. Acuzațiile se bazează pe un sistem de angajări presupuse ilegale, care a fost semnalat pentru prima dată în 2015 și care vizează contracte pentru asistenți între 2004 și 2016.
Procurorii cer recuperarea a peste 3 milioane de euro, deși RN a rambursat deja 1 milion de euro, pe care partidul susține că nu constituie o recunoaștere a vinovăției. Procesul este așteptat să dureze aproape două luni, iar printre cei implicați se numără și tatăl lui Le Pen, Jean-Marie Le Pen, care se confruntă cu acuzații similare, dar nu va participa la proces din cauza problemelor de sănătate.
Le Pen, care a demisionat din funcția de președinte al Frontului Național în 2017, a candidat la alegerile prezidențiale din 2017 și 2022 și se pregătește pentru o posibilă candidatură în 2027. Partidul său promovează politici stricte privind imigrația, restricționarea ajutoarelor sociale pentru cetățenii străini și a pledat pentru întărirea legii și ordinii, precum și reduceri de taxe.
Acest proces are loc pe fondul unei schimbări politice în Franța, după ce președintele Emmanuel Macron a format un guvern de dreapta în urma alegerilor legislative din iunie și iulie, în care extrema dreaptă nu a obținut rezultatele anticipate.