Mark Rutte, noul secretar general al NATO: urmează un mandat de foc

Publicat:

Mark Rutte, noul secretar general al NATO: urmează un mandat de foc

Preşedintele Klaus Iohannis i-a informat, joi pe membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării că se retrage din competiţia pentru funcţia de secretar general al NATO, anunță Administraţia Prezidenţială. Președintele României le-a cerut acestora să se pronunţe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Astfel, membrii CSAT s-au declarat în favoarea susţinerii de către România a candidaturii premierului olandez, mai spune sursa citată. Acum numirea lui Rutte în fruntea NATO a devenit doar o chestiune de procedură.

Ungaria şi Slovacia au anunţat, marţi, că sprijină candidatura lui Mark Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO, un pas important pentru premierul olandez în vederea obţinerii funcţiei politice supreme din Alianţa Nord-Atlantică. NATO ia decizii prin consens, astfel că orice candidat are nevoie de sprijinul tuturor celor 32 de aliaţi. Doar România, al cărei preşedinte Klaus Iohannis a candidat pentru acest post, se opunea în continuare candidaturii lui Rutte, nota Reuters, arată News.ro, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Mandat de foc pentru Rutte

Rutte va prelua conducerea NATO într-un moment critic. Noua sa funcție va începe până la 2 octombrie, cu puțin peste o lună înainte de alegerile din SUA, care vor influența soarta alianței militare care a servit drept cea mai de succes măsură de descurajare a Europei de Est în fața unei Rusii agresive, notează Politico.

Fostul președinte american Donald Trump, actualul candidat republican, e angajat să rămână în NATO, dar a amenințat că va reduce ajutorul american pentru Ucraina, asta dacă va fi reales.

Cu toate acestea, observatorii îl creditează pe Rutte, datorită capacității sale de a face înțelegeri cu politicieni din diferite medii, câștigând chiar și laudele președintelui american de atunci: “Îmi place tipul ăsta!”

Faptul că Rutte a fost confirmat înseamnă, de asemenea, că problema succesiunii este clarificată înainte de luna iulie, când liderii NATO se vor duce la Washington pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a alianței.

Căutarea lui Rutte pentru postul de conducere al NATO a fost o călătorie lungă. El face campanie pentru acest post din noiembrie anul trecut.

Ce spunea miercuri Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, întrebat dacă în aceste condiţii îşi menţine candidatura pentru şefia Alianţei Nord-Atlantice, că despre NATO va spune mai mult joi, după şedinţa CSAT. Şeful statului a mai precizat că aceste chestiuni le va prezenta prima dată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, după aceea şi opiniei publice. „Mâine veţi fi integral lămuriţi şi putem merge mai departe”, a completat Iohannis.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

În luna martie, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a decis să intre în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO, argumentând că decizia are la bază performanţa României, experienţa acumulată pe parcursul celor două mandate de preşedinte al României, înţelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, şi în special regiunea noastră, şi angajamentul său ferm faţă de valorile şi obiectivele fundamentale ale NATO.

În 22 mai, Iohannis afirma că discuţiile privind succesorul lui Jens Stoltenberg la conducerea NATO ”sunt în toi”.

”Nu au avut loc alte discuţii pentru ocuparea altei funcţii, iar la NATO discuţiile sunt în toi, cum se spune, dar ele nu sunt în faza în care ar putea fi făcute publice”, a afirmat atunci Klaus Iohannis.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Două regiuni din Federaţia Rusă declară stare de urgenţă din cauza incendiilor de pădure

Două regiuni din Federaţia Rusă declară stare de urgenţă din cauza incendiilor de pădure Două regiuni din Federaţia Rusă au declarat stare de urgenţă luni...

Salvatorii avertizează: „Evitați să folosiți focul deschis”

Salvatorii avertizează: „Evitați să folosiți focul deschis” Salvatorii avertizează cetățenii să evite utilizarea focului deschis în această perioadă, în legătură cu temperaturile caniculare și lipsa...

PAS vrea monitorizarea activității primarului Ceban

PAS vrea monitorizarea activității primarului Ceban Fracțiunea PAS în Consiliul Municipal a lansat o platformă de monitorizare a activității primarului Ion Ceban. Citește și: Copii intoxicați...

A plătit 700 de euro pentru un permis și a fost prins la vamă

A plătit 700 de euro pentru un permis și a fost prins la vamă Polițiștii de frontieră au identificat în flux un cetățean străin...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.