Marko Șevcenko: Ucraina nu se va mai așeza la masa de negocieri cu Rusia, în formatul „5+2”

Publicat:

Marko Șevcenko: Ucraina nu se va mai așeza la masa de negocieri cu Rusia, în formatul „5+2”

Ucraina ar putea oferi, la solicitare, orice fel de ajutor Chișinăului în cazul în care vor apărea complicații în problema transnistreană, potrivit ambasadorului Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevcenko, notează DW. El a mai precizat că Ucraina nu se va mai așeza la masa de negocieri în formatul 5+2 privind reglementarea diferendului transnistrean, scrie radiomoldova.md.

Citește și CNA: Percheziții într-un dosar de delapidare a patrimoniului Chișinăului – 1,7 milioane de lei sechestrate


Ucraina respectă integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova și nu va lua decizii unilaterale în privința Transnistriei, însă în caz de necesitate va reacționa prompt la primul demers oficial al Guvernului de la Chișinău, a declarat ambasadorul Ucrainei în țara noastră, Marko Shevchenko.

Diplomatul a mai precizat că în ceea ce privește reglementarea conflictului transnistrean, formatul „5+2” cu participarea OSCE, Rusiei, Ucrainei, Chișinăului și Tiraspolului + Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii ca observatori nu mai poate funcționa, deoarece Ucraina nu se va mai așeza niciodată la aceeași masă de negocieri cu Rusia.

Marko Șevcenko: Ucraina nu se va mai așeza la masa de negocieri cu Rusia, în formatul „5+2”

Potrivit ambasadorului, prin invadarea Ucrainei, Rusia s-a compromis ca mediator, iar Chișinăul și partenerii săi trebuie să identifice un nou format.

Anterior, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov a declarat că procesul de soluționare a conflictului transnistrean în formatul „5+2”, în care Rusia este atât garant, cât și mediator, a fost înghețat, iar Occidentul nu dorește să-l convoace.

Formatul 5+2 de negocieri politice privind reglementarea conflictului transnistrean, care a fost pus pe pauză din 2019, oficial nu este anulat, a declarat recent vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, la Radio Moldova. Potrivit acestuia, revenirea la acest format politic este condiționată de ameliorarea relațiilor dintre Moscova și Kiev.

Oleg Serebrian a mai notat că menținerea dialogului, stabilității și fermității în ceea ce privește procesul de reintegrare graduală a țării rămân acțiuni prioritare pentru anul 2024.

Marko Șevcenko: Ucraina nu se va mai așeza la masa de negocieri cu Rusia, în formatul „5+2”

Amintim că, anterior președinta țării Maia Sandu a declarat că autoritățile au o viziune privind reîntregirea țării. Potrivit șefei statului, în noul format care urmează să fie creat, Uniunea Europeană va avea un rol mult mai important, deoarece Republica Moldova urmează să devină stat membru al blocului comunitar.

Precizăm că, Ucraina a închis hotarul pe segmentul transnistrean din prima zi a invaziei ruse, iar potrivit autorităților de la Kiev, punctele de trecere ale frontierei moldo-ucrainene, pe acest tronson, vor fi deschise odată cu stabiliza situația de securitate a Ucrainei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Usatîi vrea „stare de urgență”: „Problemele sunt critice… ”

Usatîi vrea „stare de urgență”: „Problemele sunt critice... ” Fostul primar de Bălți, Renato Usatîi, consideră că în Republica Moldova se impune o nouă stare...

Comisia Europeană justifică ajutorul acordat Iranului pentru găsirea elicopterului prezidenţial

Comisia Europeană justifică ajutorul acordat Iranului pentru găsirea elicopterului prezidenţial Comisia Europeană a declarat luni că ajutorul pe care l-a oferit duminică eforturilor de căutare...

Exporturile de cereale ale Ucrainei se duc ‘în cap’

Exporturile de cereale ale Ucrainei se duc 'în cap' Exporturile de cereale ale Ucrainei de la începutul sezonului 2023/2024 şi până în prezent au ajuns...

Au urcat la volan chiar dacă abia se țineau pe picioare

Au urcat la volan chiar dacă abia se țineau pe picioare Pericol pe drumurile publice din Căușeni. Inspectorii au dat de doi șoferi în stare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.