Marocul amână un forum regional cu Israelul, din cauza violenţelor în Cisiordania ocupată

Publicat:

Rabatul a decis oficial să amâne un forum reunind Statele Unite, precum şi Israelul şi partenerii arabi, care ar trebui să aibă loc în timpul verii în Maroc, din cauza violenţelor în Cisiordania ocupată, a anunţat vineri şeful diplomaţiei marocane Nasser Bourita, citat de France Presse şi Reuters, potrivit agerpres

Potrivit presei israeliene şi marocane, cea de-a doua ediţie a “Forumului Negev” urma să aibă loc în Maroc la jumătatea lunii iulie, după ce fusese deja amânată în primăvară.


Citește și : Guvernele UE analizează opţiunile prin care pot utiliza activele ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina

Această întâlnire anuală reuneşte miniştrii de externe ai ţărilor care au semnat Acordurile Abraham.

De la sfârşitul anului 2020, Israelul şi-a normalizat relaţiile cu Emiratele Arabe Unite, Bahrein, Maroc şi Sudan în cadrul aşa-numitelor Acorduri Abraham, sub impulsul Statelor Unite.

“Au existat încercări de a-l ţine în timpul verii. Din păcate, există un context politic care nu ar putea permite acestei întâlniri să producă rezultatele scontate”, a explicat Bourita, în cadrul unei conferinţe de presă la Rabat.

El s-a referit la situaţia din Cisiordania ocupată, unde spirala violenţei a făcut în ultimele zile aproximativ 20 de morţi, majoritatea palestinieni.

Ministrul marocan a deplâns “tot ceea ce reprezintă acţiune provocatoare şi unilaterală (…), tot ceea ce este o decizie luată de radicali de ambele părţi şi mai ales de partea israeliană”, condamnând “recentul atac israelian împotriva oraşului Jenin”.

“Marocul respinge de asemenea decizia recentă a guvernului israelian de a extinde activităţile de colonizare în Cisiordania”, care “compromit şansele de pace în regiune”, potrivit lui Bourita.

Cu toate acestea, el şi-a exprimat speranţa că Forumul de Cooperare Regională Negev “s-ar putea desfăşura la începutul anului şcolar aici, în Maroc”, într-un context mai “favorabil”, fără a preciza o dată.

Bourita a condamnat raidul armatei israeliene asupra oraşului Jenin, în Cisiordania, şi a respins decizia Israelului de a extinde coloniile în teritoriul ocupat unde palestinienii doresc să stabilească un stat independent.

Israelul a declarat că operaţiunea sa de la Jenin a avut ca scop arestarea a doi palestinieni suspectaţi de atacuri. Israelul a anunţat decizia de a construi 1.000 de noi case în aşezarea Eli din Cisiordania, ca răspuns la un atac palestinian cu armă în apropiere.

De la normalizarea lor diplomatică, Marocul şi Israelul au lucrat pentru a-şi accelera cooperarea, în principal militară, de securitate, comerţ şi turism.

De la sfârşitul lunii mai, trei miniştri israelieni, precum şi preşedintele Parlamentului, consilierul pentru securitate naţională şi soldaţi dintr-o unitate de infanterie de elită, o premieră, au vizitat Marocul.

Dar această apropiere totală nu este unanimă în Maroc, mai ales după venirea la putere în Israel a curentelor ultranaţionaliste şi anti-arabe.

Deşi mobilizarea militantă a slăbit, cauza palestiniană continuă să trezească o imensă simpatie în rândul populaţiei marocane.

Marocul a declarat că vrea să vadă crearea unui stat palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est ca parte a unei soluţii cu două state pentru conflictul israeliano-palestinian.

Summitul planificat urmează celui desfăşurat anul trecut în Deşertul Negev din Israel între Israel, Bahrein, Maroc, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite şi Egipt, care a convenit asupra păcii cu Israelul în 1979.

Citește și : Reznikov: Ucraina se aşteaptă să primească la summitul NATO o ‘formulă’ de aderare

Israelul a anunţat anterior că Marocul va găzdui forumul în martie, cu ministrul de externe Eli Cohen spunând că alte ţări care nu au legături cu Israelul ar putea participa. Un consilier al lui Cohen a dat vina pentru întârziere pe dificultatea de coordonare a programului.

Yair Lapid, fost ministru de externe şi prim-ministru israelian, un arhitect al forumului când a fost la putere anul trecut, a spus că “eşecul urmează eşecului” cu actualul guvern israelian naţionalist-religios, notează Reuters.

“Nu aşa ar trebui condusă politica externă”, a declarat Lapid, care acum conduce opoziţia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.