Măsuri de securitate sporite pentru Eurovision 2024

Publicat:

Măsuri de securitate sporite pentru Eurovision 2024

Temerile legate de siguranța viitorului concurs Eurovision din Malmö, Suedia, programat pentru luna mai, sunt tot mai mari. Recenta tragedie, care a făcut peste 100 de victime într-o sală de concerte de lângă Moscova, a sporit îngrijorările cu privire la vulnerabilitatea evenimentelor culturale de amploare, relatează eurovision.fun, potrivit adevarul.ro.

Expertul Jörgen Holmlund, profesor de analiză a informațiilor la Universitatea suedeză de apărare, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la potențialul unor atacuri similare care să vizeze Eurovisionul. „Din perspectiva suedeză, exact de asta mă tem”, a declarat el, subliniind riscurile asociate evenimentelor care atrag mulțimi mari și o atenție mediatică substanțială.


Citește și : Liderul de onoare al democraților atenționează despre „sfârșitul” PSDE

„Evenimentele culturale care au un public atât de numeros, cât și o mare mediatizare riscă să fie atacate”, a avertizat Jörgen Holmlund. „Pentru teroriști va exista, de asemenea, o dublă raportare, pe de o parte pentru că există deja o mare acoperire mediatică și pe de altă parte pentru că un atac terorist ar oferi o expunere maximă”, a mai spus el.

Specialiştii în domeniul securităţii anticipează, de asemenea, că Festivalul Eurovision, un eveniment foarte așteptat, care atrage numeroși vizitatori la Malmö, să fie un punct de atracție şi pentru demonstrațiile împotriva conflictului actual din Gaza. Jörgen Holmlund a subliniat că atacul de la Moscova subliniază amploarea potențială a unui atac terorist bine planificat.

Pe măsură ce pregătirile pentru Eurovision continuă, sunt intensificate şi măsurile de securitate, pentru a asigura siguranța participanților și a spectatorilor deopotrivă.

„Avem conflictul dintre Israel și Hamas, războiul din Ucraina, care a afectat Suedia, un risc mai mare de război hibrid, există atacuri cibernetice”, a spus Ulf Nilsson, șeful securității orașului Malmo.

Având în vedere că o mare parte a comunității palestiniene din Suedia locuiește în Malmo, conflictul dintre Israel și Hamas a adăugat o dimensiune suplimentară pregătirii orașului pentru Eurovision.

„Cu câteva luni înainte de eveniment, am primit deja cereri de organizare a unor demonstrații atât în sprijinul participării Israelului la Eurovision, cât și împotriva acestuia”, a declarat Norling.

La rândul său, televiziunea publică suedeză SVT, care organizează evenimentul împreună cu Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), a declarat că a luat anul acesta, de asemenea, măsuri suplimentare de securitate. „Avem mai multe planuri, pentru tot felul de scenarii. Suntem absolut pregătiți pentru faptul că vor fi demonstrații în afara arenei, așa că ne planificăm pentru asta, dar și pentru incidente în interiorul arenei, bineînțeles”, a declarat pentru AFP producătorul executiv Ebba Adielsson.

În 2013, când Malmo a găzduit ultima dată Eurovision, locuitorii au protestat, de asemenea, față de participarea Israelului la acest festival, iar acum situaţia este şi mai tensionată, din cauza rpzboiului din Gaza.

„Este pentru prima dată de la izbucnirea războiului din Gaza când Israelul participă la un eveniment internațional”, a declarat politologul Anders Persson de la Universitatea Linnaeus. „Așadar, este, de asemenea, prima dată când mișcarea BDS (Boicot, Dezinvestiții, Sancțiuni) are șansa de a protesta împotriva Israelului la scară globală”, a mai spus el.

Karin Karlsson, reprezentant al Consiliului municipal din Malmo, care supraveghează evenimentul, a declarat că nu este îngrijorată de proteste. „Suntem în Suedia și ne aflăm în Malmo. Vrem să arătăm că poți avea opinii diferite, dar să le exprimi în mod pașnic”, a spus ea.

În ceea ce priveşte forţele de ordine, poliţia a promis că va fi prezentă cu un număr mare de agenţi, dar a refuzat să spună dacă va apela la ofițeri suplimentari.

Organizatorii festivalului au declarat să la eveniment sunt aşteptaţi aproximativ 100.000 de vizitatori din 80 de țări.

Președinta Maia Sandu, s-a întâlnit cu artista Natalia Barbu, care reprezintă în acest an Republica Moldova la Eurovision.

Natalia Barbu cu piesa „In the middle” a câștigat Finala Naționala Eurovision Song Contest 2024 și va reprezenta Republica Moldova la Concursul Internațional ce se va desfășura în luna mai la Malmo.

Valeria Pașa a contestat rezultatele Finalei Naționale Eurovision 2024, după câștigul Nataliei Barbu prin decizia juriului, în timp ce punctajul de la spectatori a fost la egalitate. „Nu încercăm să învinovățim echipa Nataliei Barbu, însă noi ne dorim transparență”, a declarat artista.

Compania „Teleradio Moldova” a răspuns la contestația depusă de interpreta Valeria Pasha, nemulțumită de decisia comitetului organizatoric al preselecției naționale a Concursului Eurovision de a o desemna învingătoare pe interpreta Natalai Barbu, care a acumulat același punctaj.

Compania „Teleradio-Moldova” a organizat procedura de tragere la sorți a ordinii în care au evoluat cei 11 concurenți în cadrul Finalei Naționale de pe 17 februarie. Numărul de ordine a fost extras în mod individual de către participanți sau de către reprezentanții acestora, în cazul concurenților care nu au putut fi prezenți.

Citește și : Grosu anunță o nouă inițiativă legislativă după ultima decizie a CC

11 interpreți au luptat pentru un bilet la Malmö, Suedia, unde urmează să aibă loc Eurovision Song Contest 2024 (ESC). Finaliștii etapei naționale Eurovision 2024 au fost selectați sâmbătă, 13 ianuarie, în urma audițiilor live, transmite postul public de televiziune.

Eurovision Song Contest 2024 va avea loc la Malmö, Suedia, ca urmare a victoriei de anul trecut a interpretei Loreen, cu piesa „Tattoo”. Semifinalele vor avea loc pe data de 7 și 9 mai, iar țara câștigătoare va fi desemnată în cadrul finalei de pe 11 mai.

Anul trecut, Republica Moldova a fost reprezentată de Pasha Parfeni, care s-a clasat pe locul 18 în marea finală, cu piesa Soarele și Luna. Cel mai bun rezultat al Moldovei la Eurovision a fost în anul 2017, atunci când trupa SunStroke Project a obținut locul 3, cu piesa Hey mamma.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Număr record de ‘stres termic extrem’ în Europa

Număr record de 'stres termic extrem' în Europa Europa a cunoscut în 2023 un număr record de zile în care căldura a fost resimţită a...

O femeie de 72 de ani, cetățean străin, a fost atacată de un urs în România

O femeie de 72 de ani, cetățean străin, a fost atacată de un urs în România Un echipaj SMURD a fost solicitat să intervină în...

Alaiba despre creșterea producției industriale: „E devreme să batem din palme”

Alaiba despre creșterea producției industriale: „E devreme să batem din palme” Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, apreciază creșterea producției industriale cu 10% estimată...

Conflict cu focuri de armă în centrul capitalei:  După ce doi clienți ai unui local au refuzat să plătească nota

Conflict cu în centrul capitalei:  După ce doi clienți ai unui local au refuzat să plătească nota Conflict cu focuri de armă în centrul capitalei....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.