Merkel exprimă susţinere pentru mecanismul UE de respectare a normelor statului de drept

Publicat:

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, ţară care exercită în prezent Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a exprimat susţinere, luni, pentru condiţiile privind respectarea normelor statului de drept, respingând sugestiile că mecanismul ar fi fost introdus în secret de Parlamentul European, potrivit mediafax.

“Vreau să fie foarte clar că ideea potrivit căreia condiţionalităţile bugetare ar fi fost introduse pe uşa din spate nu este adevărată”, a declarat Angela Merkel, citată de agenţia de presă Reuters.


Citește și : Insula Fraser, aflată în patrimoniul UNESCO, pârjolită de incendiile de vegetaţie

Cancelarul Germaniei a pledat pentru găsirea unei soluţii de compromis în sensul aprobării bugetului UE şi Fondului de relansare economică post-pandemie. “Exact aceasta este sarcina politicii, să transforme aparentele incompatibilităţi într-un rezultat acceptabil de toţi. Dar, fără compromis, acest lucru nu va putea fi obţinut, sunt necesare compromisuri făcute de către toate părţile”, a subliniat Angela Merkel, conform site-ului Politico.eu.

Ungaria şi Polonia au avertizat, săptămâna trecută, că nu vor face concesii în disputa cu Uniunea Europeană, cerând excluderea mecanismului privind statul de drept din procedura de adoptare a bugetului comunitar şi a Fondului de relansare economică post-pandemie.

Asocierea mecanismului privind respectarea normelor statului de drept cu bugetul UE şi cu Fondul de relansare economică a fost o decizie “iresponsabilă”, a acuzat, joi seară, premierul Ungariei, Viktor Orban, după întâlnirea pe care a avut-o cu omologul său din Polonia, Mateusz Morawiecki. Viktor Orban a subliniat că Ungaria şi Polonia consideră “inacceptabile” propunerile Uniunii Europene pentru depăşirea impasului. “Ne vom uni poziţiile şi interesele în această chestiune. Ungaria nu va accepta nicio propunere care nu este acceptabilă pentru Polonia. Practic, vom petrece următoarele luni luptănd împreună”, a subliniat Viktor Orban.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat Ungaria şi Polonia să renunţe la blocarea aprobării bugetului Uniunii Europene şi a Fondului de relansare, recomandându-le să conteste la Curtea de Justiţie a UE mecanismul privind statul de drept.

Ungaria şi Polonia, care au semnalat în mai multe rânduri că nu sunt de acord cu noul mecanism privind respectarea normelor statului de drept, au blocat o procedură necesară adoptării Bugetului multianual comunitar şi Planului european de relansare economică.

Preşedinţia germană a Consiliului UE tocmai a ajuns la un acord cu Parlamentul European privind bugetul comunitar pentru perioada 2021-2027. Dar, pentru a intra în vigoare, proiectul de buget multianual, în valoare de 1.074,3 miliarde de euro, şi Fondul de relansare de 750 de miliarde de euro trebuie aprobate formal de Parlamentul European şi de Consiliul UE. Votul în Consiliul UE este prin unanimitate, astfel că un singur stat membru poate bloca adoptarea deciziei.

Citește și : Stoltenberg îl cheamă pe Joe Biden la următorul summit NATO

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat recent, într-o scrisoare trimisă liderilor Uniunii Europene, că va bloca aprobarea proiectului de buget multianual dacă va fi introdusă clauza privind respectarea normelor statului de drept. “Deşi Ungaria se simte obligată să coopereze, în contextul noilor evoluţii, este posibil să nu asigurăm unanimitatea care este necesară pentru aprobarea formală a proiectului bugetar decis în iulie”, a transmis Viktor Orban în scrisoare. Viktor Orban consideră că mecanismul privind respectarea statului de drept conţine “definiţii neclare privind încălcarea normelor”, astfel că “pot apărea abuzuri politice”.

Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord cu negociatorii Parlamentului European privind un mecanism de condiţionare a accesului la fonduri comunitare de respectarea normelor statului de drept, un sistem care ar putea funcţiona prin majoritate calificată. Acordul provizoriu a fost obţinut pe baza recomandărilor formulate la summitul Consiliului European desfăşurat în iulie şi trebuie aprobat formal de Consiliul UE şi de Parlamentul European. Conform unor oficiali UE citaţi de publicaţia germană Der Spiegel, Comisia Europeană va formula propunerile oficiale de sancţionare a unui stat care nu respectă normele statului de drept. Decizia de sancţionare va fi luată de Consiliul UE prin majoritate calificată: voturile a 15 state UE, reprezentând 65% din populaţia UE (o procedură numită şi regula “dublei majorităţi”).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.